Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Skal jeg eller skal jeg ikke

Brevet er redigeret af hensyn til barnets anonymitet.

Hej jeg har en sygdom der gøre så jeg skal opereres.

Men nå jeg er blev opereret så er der en masse der siger at jeg skal passe på og siger at jeg ikke må det.

Det er så nederen at de siger det og jeg ved jo godt ikke bare prøve at passe på mig. Men det kan altså også godt være rimelig irriterende.

Det er også nogle gange lidt pinligt når jeg går rundt og som man kan se mine are over det hele. Og jeg vil gerne gøre noget ved det men det kan jeg ikke. Og alle kigger på mig når jeg går rundt og kigger underligt og tænker sikkert noget ondt eller mærkeligt om mig.

Jeg håber virkelig I kan hjælpe mig

KH 

Pige, 11 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 11 år

Mange kender følelsen af ubehag, når andre kigger, ser ud til at tænke alt muligt eller kommer med kommentarer, som man helst er fri for. Det er ikke særlig rart.
Jeg ved fra andre børn og unge og også voksne, at det har virket positivt, når de har sagt åbent, at de synes det er ubehageligt.
 

Selvom andre bekymrer sig og mener kommentarerne positivt, så er det vigtigt, at de får at vide, hvordan det føles for dig.

Hvis de gerne vil tage hensyn og have, at du passer på dig selv, så er det nok, fordi de lever sig ind i, hvordan du har det. Det kommer så desværre ud på en måde, du ikke bryder dig om. Det er vigtigt, at du siger det til dem. 

Jeg vil foreslå dig, at du får talt med dine forældre om det, så de kan hjælpe dig med at få det sagt de steder, hvor du føler, at det er et problem.
Det kan fx være i skolen, i klubben, til fritidsinteresser mv.

Nogle børn og unge gør dét, at de fx i en time i skolen fortæller, hvor arrene kommer fra, og hvad sygdommen går ud på. Så kan alle få lov at stille de spørgsmål, som de brænder inde med, og som måske er årsag til, at de kigger og ser ud til at tænke en masse. På den måde får de svar - og ved så, hvad det drejer sig om, så de ikke behøver at gå og undre sig, tænke og kigge.

Samtidig kan man også fortælle, at det føles ubehageligt, når andre kigger. Man kan sige, at det føles som om, at man aldrig kan gå i fred og være helt sig selv.

Du kan tale med din lærer om at få det sagt i klassen. Eller få dine forældre kan tale med din lærer. Start fx med at vise dem dit brev og mit svar.

Nogle ar kan blive mindre synlige, som tiden går, især hvis man undgår at de får sol. De fleste vænner sig også til at have ar efter operationer. Men det kan være svært, hvis andre hele tiden gør én opmærksom på, at de er der. Derfor er det vigtigt, at du får talt om det.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat