Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Ondt når jeg tisser

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år

Når det gør ondt når man tisser, samt at man skal tisse oftere er det som regel tegn på at man har en urinvejsinfektion, det vil sige bakterier i urinrøret. Det kan ske på mange måder, så det behøver ikke at have noget at gøre med, at du har haft sex.

Hvis man oplever det, er det vigtigt at gå til lægen. Hos lægen tisser man på toilettet i en kop, bagefter undersøger lægen eller sygeplejersken om der er tegn til bakterier i urinen i koppen. Hvis der er bakterier, får man en antibiotika – medicinkur mod bakterierne.

Det er vigtigt at drikke rigeligt med vand, hvis man har en urinvejsinfektion, så urinrøret kan blive skyllet igennem.

For at undgå urinvejsinfektioner er det vigtigt at være klædt varmt på om vinteren, sørge for at tømme blæren helt når man er på toilettet og tørre sig retning forfra og bagud.. Hvis man har haft sex er det en god idé at gå ud og tisse bagefter, så urinrøret er skylles igennem for mulige bakterier.

Du fortæller, at du og din kæreste ikke bruger kondom når I har sex. P-pillerne beskytter dig mod graviditet, men de beskytter dig ikke mod kønssygdomme. Når noget klør og svier ved skedeindgangen og i urinrøret kan det udover en urinvejsinfektion også være tegn på klamydia.

Klamydia er en kønssygdom som smitter ved sex uden kondom. Det er meget vigtigt, at man som pige bliver behandlet med medicin hos lægen hvis man har klamydia, da klamydiainfektion kan gøre det sværere at få børn senere.

Jeg vil foreslå, at du går til lægen og bliver undersøgt for urinvejsinfektion og klamydia. Det vil også være en rigtig god ide, at din kæreste bliver testet for klamydia. I kan også overveje at bruge kondom, det er helt klart det sikreste til at beskytte sig mod kønssygdomme.

Du er meget velkommen til at skrive igen eller ringe til BørneTelefonen på 116 111, hvis du har flere spørgsmål eller noget du bare gerne vil snakke om.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat