Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

OCD

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære du, Tak for dit brev om OCD. Jeg er glad for, at du skriver herind, og tager det alvorligt, at du ikke har det godt. Jeg kan se, at du har snakket med dine forældre om det, og det er rigtig flot. OCD er forkortelsen for Obsessive Compulsive Behavior. På dansk betyder det, at man kan have nogle tvangstanker og tvangshandlinger. Det vil sige at tænke en bestemt tanke igen og igen, uden rigtigt at ville det, og uden at det giver mening i situationen. Det kan også betyde, at man gør de samme handlinger igen og igen, f.eks hele tiden må vaske sine hænder. Det kan være forskellige tanker og handlinger, folk har, og sygdommen kan på den måde se forskellig ud fra person til person. Det kan være meget pinefuldt, for udefra kan man selv godt se, at tankerne og de gentagne handlinger ikke giver mening, men man kan ikke lade være.Nogle mennesker opbygger også ritualer, som kan være meget tidskrævende, så det er svært at være sammen med sine venner og familie. Det er også svært, hvis ens familie og venner ikke kan forstå, hvad der sker med en. Du skriver, at du har nogen venner, som kan mærke, at du ikke har det godt. Det er rigtig rart at høre, at du har nogen, der kan mærke, om du er ok eller ej. Er det noget, I har snakket om på noget tidspunkt? Kender du nogen, som har OCD? Er der f.eks nogen i familien, som har det? Hvis man tror, at man har OCD, skal man snakke med en læge, der kan vurdere, om det drejer sig om OCD. Jeg synes, det er en rigtig god idé at forsøge at snakke med dine forældre igen, om I måske kunne gå sammen til lægen eller den skolepsykolog, som er tilknyttet din skole. Udfra hvad du skriver, er det svært at vide, om det er OCD, og vi må selvfølgelig også være åbne for, at det kunne være noget andet. Det vigtige er, at du ikke har det godt, og jeg kan se ud fra dit brev, at det vil du gerne ændre. Du fortjener at have det godt.Hvordan opfatter din klasselærer dig i skolen – har han eller hun måske bemærket noget? Tror du, dine forældre ville have lyst til at snakke med dig og din lærer om, hvordan du har det? Ville det være lettere at skrive et brev til dine forældre om, hvordan du har det? Du kunne f.eks fortælle ligesom du så fint gør i dette brev om, at det er pinefuldt i din hverdag. Måske kunne du skrive, hvordan det er pinefuldt, i hvilke situationer det er værst, og hvad du synes er det sværeste ved det? Du kan også vise dem det brev, du allerede har skrevet, og det svar du får her. Måske kan I have en snak på den baggrund. Jeg håber ikke, du giver op, men bliver ved at snakke med dine forældre, indtil du føler dig hørt. Du er meget velkommen til at skrive herind igen, eller kontakte os på BørneTelefonen på telefon, sms eller chat. Nummeret er 116111. Al held og lykke med det. Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat