Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

mor med depression

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 17 år,

Tak for dit brev. Jeg synes, det er sejt, at du skriver til BørneTelefonen, da det er hårdt at gå med sådan nogle tanker og frygt alene.

Det kan være rigtig svært at være i en familie, hvor både ens mor og søster er ramt af depression. Det lyder dog til, at du håndterer det flot. Du har endda overskud til at rådgive din mor på fornuftig vis. Jeg kan godt forstå, at du gerne vil hjælpe, hvilket fortæller mig, at du er en omsorgsfuld person. Samtidig bliver jeg nødt til at gøre dig opmærksom på, at det ikke er dit ansvar at helbrede din mor. Depression er en sygdom, og skal behandles af professionelle. Heldigvis lyder det til, at din mor allerede får den nødvendige hjælp, men helingsprocessen kan desværre være lang og hård – ikke mindst for familien omkring den deprimerede.

Jeg kan godt forstå, at du bliver nervøs, når du hører din mormor og søster snakke sammen om dig på den måde. Depression skyldes blandt andet en kemisk ubalance i hjernen, og man mener ganske rigtigt, at der kan være en arvelig komponent, men der er rigtig mange andre faktorer, der spiller ind. I dit brev synes jeg heller ikke, at jeg kan læse noget om du selv har følt dig deprimeret – er det rigtigt forstået? Jeg synes derfor, at det er ærgerligt, hvis du går og bekymrer dig, da det er langt fra sikkert, at du også skulle blive deprimeret. Det er selvfølgelig vigtigt, at du er opmærksom på symptomerne, og søger lægehjælp, hvis du senere hen i livet begynder at få det psykisk svært.

Jeg ved fra andre unge i familier med depression, at det kan være en god idé at tale med nogen om sine tanker og følelser, da det er hårdt at gå med alene. Jeg tænker, om det mon kunne være en mulighed at tale med din familie og evt. konfrontere din søster og mormor med den samtale du overhørte? Du kunne fx vise dem vores brevudveksling, hvis du har svært ved at finde ordene.

Jeg synes, du lyder som en sød og fornuftig pige, og jeg håber, du også husker at tænke lidt på dig selv engang i mellem og nyder livet. Du må ha’ det rigtig dejligt.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat