Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min veninde med en depression

Kære BørneTelefonen

Jeg går i parallel klasse med min bedste veninden, hun har lige fået af vide at hun har en depression.

Jeg ved ikke om der er forskellige slags depressioner, men ihvertfald ringer hun nogle gange og kan bare ikke lade vær med at græde, hun græder ikke altid over en speciel grund.

Så når hun ringer til mig ved jeg overhoved ikke hvad jeg skal sige.
Jeg bliver bare ved med at sige at hun skal huske at jeg holder af hende osv.

Jeg ved ikke så meget om depression, og jeg har prøvet at spørge hende om hvordan og hvor ledes, men enten får jeg af vide at hun ikke har lyst til at snakke om det ellers siger hun at jeg skal google det, hvilket jo også er fuldt forståeligt, men det er ret besværligt at finde ud af hvad det konkret er.

Hvad kan jeg gøre som veninde for at gøre hende glad igen?

Hvad er Depression?

Pige, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige 13,

Hvor er din veninde bare heldig at have dig. Du lyder som en rigtig god veninde, der virkelig prøver at forstå hende og hjælpe hende.

Det kan være meget forskelligt fra person til person, hvordan det føles at være deprimeret. Men man kan være ked af det, og have svært ved at overskue ting. 
Sådan kan vi alle sammen have det nogle gange. Men de fleste kan slippe den følelse igen. Der kan måske ske et eller andet rart eller sjovt, der får én til at glemme, at man var ked af det. 
Men når man har en depression, så kan det at være ked af det fylde så meget, og i så lang tid, at man ikke føler, at der er noget, der kan gøre en glad igen.

Jeg ved ikke, om du mon har set Disney filmen ”Inderst inde”, hvor man møder forskellige følelser? Man møder Glæde, som altid er glad og positiv. Frygt, som er bange for alt. Afsky, som ikke kan lide noget. Vrede, som altid er sur. Og Triste, som altid er ked af det og negativ. Man kan sige, at når man har en depression, så er det mest Triste der styrer hjernen.

Din veninde skal have hjælp til, ikke at få det triste til at fylde så meget i hendes hjerne, så der også er plads til alle de andre følelser, som man har. Særligt de gode. 
Hun kommer nok til at tale med en psykolog eller en anden, som kan hjælpe hende med det. Måske ved du allerede, at hun får hjælp af nogle voksne og måske professionelle?

Jeg kan godt forstå, at det er svært at finde ud af, hvad du skal sige til hende. Sådan tror jeg, at de fleste vil have det. Man vil så gerne hjælpe, men hvad er rigtigt at sige?

Jeg er sikker på at du gør det rigtig godt. Det er nok også derfor, at hun ringer til lige præcis dig. Fordi hun synes, at du er rar at tale med. Og hvor er det godt, at du fortæller hende, at du holder af hende. Jeg er sikker på, at det betyder meget for hende. Det bedste du kan gøre, er nok bare at lytte til hende og vise forståelse. Du kan for eksempel sige: ”Ej, det må også være hårdt”. Eller spørger hende, "hvad har du brug for og lyst til?"
Derudover så skal du bare være, som du altid har været overfor hende. Det har hun også brug for. Når man har en depression, har man også brug for at tale om helt almindelige ting som: ”Ej, så skete der det der over i skolen”. Det kan også hjælpe hende.

Det kan dog også være hårdt, at føle at man skal hjælpe en veninde, der er rigtig ked af det. Så du kan også have brug for at tale om det. Kan du mon tale med dine forældre om det indimellem? Måske kan de også tale med hendes forældre om, hvordan I bedst kan hjælpe, og hvad der sker? På den måde, er der også nogle voksne, der tager ansvar for, hvad der er den bedste hjælp. 

Jeg er sikker på, at din veninde er så glad for at have dig. Og selvom hun måske ikke får det sagt, så hjælper du hende, bare ved at være hendes bedste veninde!

Mange hilsner fra
BørneTelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat