Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min far er psykisk syg

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Pige på 14 år

Tak for dit brev. Hvor er det et flot brev, du har haft mod til at skrive til os. Det beskriver godt, hvordan du har det lige nu, og jeg kan godt forstå, at det er svært for dig.

At vokse op med en forælder, der er psykisk syg, er rigtig hårdt for hele familien, og de følelser, som du beskriver, deler du med mange andre børn, som vokser op med psykisk syge forældre. Det er bare ikke alle børn, der har det samme mod som dig til at bede om hjælp.

Du skriver, at du har forsøgt at snakke lidt med din mor. Det er rigtig godt! Selvom der ikke kom noget ud af det sidst, har du så mod til at prøve at snakke med din mor igen? Tit ved man som forældre ikke helt, hvad man skal gøre, og så kommer der sådan et svar, som din mor gav dig.

Det kan godt være, at din mor har brug for at snakke med en voksen om, hvordan de hjælper dig bedst, og da kunne Forældretelefonen på tlf. 35 55 55 57 være en hjælp til din mor, tænker jeg. Men det er vigtigt, at din mor ved, hvordan du har det for at kunne hjælpe dig.

Måske kunne det også være en hjælp for dig at gå til jeres læge. Tit kan lægen også hjælpe med forslag, der kan aflaste familien og dig. Måske kender lægen nogle steder, hvor man kan komme til at snakke med andre unge, der har en psykisk syg forælder. Tit er det meget lettere at åbne sig op og få snakket, når man er sammen med nogle, der kender til, hvordan det er at have en forældre, der ikke altid har det godt.

Jeg ved godt, at det er svært at få taget hul på sådan en snak. Jeg tænker, at du kan bruge dit brev og svaret til os at snakke udfra. Det kan være en støtte, når man skal tale om noget, der er svært. Heldigvis er det tit sådan, at tanken om at få fortalt noget er værre end virkeligheden.

Jeg ved, at der i nogle kommuner findes netværksgrupper for børn med psykisk syge forældre. Måske kunne du kigge på din kommunes hjemmeside eller ringe derop og høre, om der er sådan et tilbud i din kommune.

Der er også den rådgivning, der hedder www.tabu.dk, hvor jeg også tror, du vil kunne finde svar på nogle af dine spørgsmål. Måske var den et besøg værd?

Måske føler du, at det hele er lidt for meget for dig lige nu, så det kunne hjælpe dig at ringe til BørneTelefonen på tlf 116 111, hvor der sidder voksne klar til at snakke, og de kan måske hjælpe dig med at få vendt det hele endnu en gang, før du beslutter, om du vil gå videre med noget af det.

Kærlig hilsen BørneBrevkassen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat