Brev

Er kræft arveligt?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige,

Du er rigtig god til at beskrive dine tanker om kræft og død. Jeg synes ikke, at dit brev er forvirrende. Det er nemlig rigtig ubehageligt, når nogen i ens familie, eller nogen man kender, bliver syge. Jeg kan godt forstå, at det sætter en masse tanker i gang, at både din mormors søster og din moster har haft brystkræft. Det er normalt, at man bliver bange. På BørneTelefonen taler vi med flere børn og unge, der tænker alle muligheder igennem ligesom dig, når nogen i deres familie får kræft.

Brystkræft kan være arveligt. Men det er ikke arveligt i de aller fleste tilfælde - risikoen er altså lille. Så selvom brystkræft er arveligt i nogle tilfælde, så betyder det ikke, at man med sikkerhed får brystkræft, hvis man er i familie med én, der har haft det. Giver det mon mening? Måske er det også rart for dig at vide, at brystkræft er en af de kræftformer, som der er gode muligheder for at helbrede, hvis det opdages i tide. Ligesom det er sket for både din mormors søster og din moster.

Det er ikke rart, at gå rundt med tanker om kræft alene og være bange. Derfor er det rigtig godt, at du skrev herind. Jeg synes, at det er en god idé at snakke med din mor om det. Hun tænker jo også på det, så måske vil det også være rart for hende at snakke med dig. Du kan jo spørge, om hun har tid til at snakke med dig, hvis du ligger en aften og tænker på det. Her kan du fortælle hende, at du er bange for døden og at du tænker på, som det din moster har været igennem. Hvordan lyder det? Du kan også skrive et brev til din mor og i brevet spørge, om I måske kan snakke om det en eftermiddag efter skole? Alternativt kan du vise hende det brev, som du skrev herind og mit svar.

Jeg håber, at du har fået svar på det, som du håbede og at du vil kontakte os igen, hvis du har brug for det. Enten ved at ringe eller sms’e på 116 111 eller skrive til os på chatten. Jeg ønsker dig alt det bedste med på vejen.

Kærlig hilsen,

BørneTelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat