Brev

Depression

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 16 år

Det lyder til, at du har det rigtig svært og har haft det i lang tid. Derfor er jeg rigtig glad for, du har skrevet ind og delt dine tanker. Det viser mig, at du gerne vil have hjælp, og det er første skridt på vejen til at få det bedre.

Du skal vide, at de fleste mennesker oplever svære perioder i deres liv, hvor de er nedtrykte og kede af det. Det lyder til, at du har sådan en periode lige nu, og så kan det hele se håbløst ud. Det er dog vigtigt du ved, at der er en vej ud af det, og du skal ikke kæmpe alene.

Du skriver, at du gerne vil løse det selv, men også at du ved, at man ikke kan leve hele livet uden hjælp. Det er nemlig helt rigtigt. Vi er sociale væsener, og vi har behov for at dele livet med nogen. Det er det, der er med til at give livet mening. Derfor håber jeg også, at du kan finde nogen omkring, du er tryg ved, som du kan dele det med.

Du nævner ikke dine forældre i dit brev. Kunne det være en mulighed? Det er oftest sådan, at forældre rigtigt gerne vil hjælpe deres børn, men det er bare ikke altid at forældre helt forstår, hvad man har brug for.

Derfor kan det være en god idé at være helt klar på, hvad man har brug for. Det kan måske hjælpe dig at skrive det i et brev til dem? Eller vise dem det brev, du har skrevet herind – og mit svar.

Hvis du vil have lidt inspiration til, hvordan du kan skrive en brev til dine forældre, så er der en guide her: skriv det til nogen

En mulighed er også at få talt med en anden voksen omkring dig, som du har tillid til. Det kan være en lærer, en moster eller onkel. Så kan han eller hun hjælpe dig med at få talt med dine forældre. Det vigtigste er, at du får talt med en voksen omkring, hvordan du har det, så du kan få det bedre. For det fortjener du!

Det lyder til, at din tristhed har stået på længe, og at det påvirker din hverdag meget. Du har prøvet at tage nogle test på nettet, der viser du har svær depression og social angst. Som du også selv skriver, så kan du ikke blive diagnosticeret via nettet.

Det er din læge, der skal gøre det. Derfor synes jeg også, at det er en rigtig god idé at få talt med din læge. Hvis du synes, det er svært at få startet, kan du fx sige til lægen: “Jeg har været rigtig ked af det i lang tid, og det går ud over hele mit liv. Jeg er bange for, jeg har en depression og vil gerne have hjælp.”

Hvis I sammen finder frem til, at det faktisk er en depression, du slås med, kan din læge også hjælpe dig med at finde ud af, hvor du kan få noget hjælp henne fx samtaler med en psykolog. Og heldigvis får langt de fleste af dem, der får en depression det godt igen med den rigtige hjælp.

Du kan selv bestemme, om du vil have din mor eller far med til lægen eller selv tage derop, dog skal lægen fortælle dine forældre, at du får en henvisning til psykolog, hvis du får det. Nummeret til lægen står på dit gule sygesikringskort.

Du har heldigvis fundet noget, der giver mening i dit liv, nemlig musikken. Det er rigtig godt at vide, at du har musikken, når alt andet synes meningsløst. Måske kunne musikken netop være vejen til at finde nye fælleskaber, så du kan få nogle venner og evt. en kæreste.

Jeg ved ikke, om du selv spiller musik, eller det mere er det at lytte til musikken? Måske kunne du starte med at spille i et band, eller hvis der er en særlig musikgenre, du er optaget af, så findes der måske fællesskaber omkring det, som du kan blive en del af? Det kan fx være på nettet eller på byens ungdomsskole.

Jeg håber, mit svar har givet dig mod på at tale med nogen om, hvordan du har det. For det er virkelig vigtigt ikke at gå med det alene. Du er også altid velkommen til at ringe eller skrive til os. Der sidder en voksen klar til at hjælpe dig på 116111 eller via chat eller sms.

Jeg håber meget, at mit svar har givet dig nogle idéer til at få det sagt. Du er altid velkommen til at ringe ind på BørneTelefonen på telefon 116 111, hvis du har brug for at tale mere om det eller noget andet. Du kan også fange os via sms og chat.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

 

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat