Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Bange for mit helbred

Hej BørneTelefonen.

Som i kan se på overskriften, er jeg rigtig bange for mit helbred.

For det første har jeg en masse problemer med ryggen. Jeg har daglige smerter, og vi har både været til kraniesekral, læge og jeg er for nyligt blevet sendt videre til en specialafdeling. Jeg kan lave voldsomme knæk med min ryk, hvilket bekymre både mig og mine forældre. For det andet har jeg ofte migreneanfald, hvilket ifølge mine forældre er alt for tidligt ifølge min alder.

Da jeg var 3, fik min far ret alvorlig cancer i lymfesystemet. Min mor siger, at det ikke er arveligt, men jeg ved ikke, om hun fortæller sandheden.
Alt dette bekymre mig helt vildt meget, og jeg har virkelig ikke lyst til, at dø ung. Jeg har brug for, at tale med nogen der forstår min situation.

Mvh. Anonym

Pige, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år 

Det lyder som om, dine forældre lytter til dig og bakker dig op med hensyn til at finde ud af, om der er noget i din krop, som ikke er, som det skal være. Jeg tænker, din mor fortæller dig den sandhed, som hun kender, når hun fortæller dig, at din fars sygdom ikke er arvelig. Det har imidlertid ikke fjernet din bekymring, og jeg er glad for, at du fortæller om den her.

Min erfaring er, at bekymringer kan være tunge at bære alene. Når man deler sine bekymringer med nogen, man stoler på, kan man opleve, at de bliver lettere, og man kan se anderledes på tingene, end man kunne før. Det gælder for voksne, og det gælder for børn.

Hvis ikke du har fortalt dine forældre om dine bekymringer, kunne jeg forestille mig, at de vil holde af, at du viser dem tillid, og at de vil gøre sig umage med at støtte dig og hjælpe dig. Jeg tænker, dine forældre og lægerne, som undersøger dig, vil være opmærksomme på, at man godt kan gøre sig bekymringer, selv om undersøgelser viser, at der ikke er noget at bekymre sig for. Derfor er det vigtigt, at du også får mulighed for at tale om de bekymringer, der fylder i dit hoved.

Jeg foreslår, at du sammen med dine forældre går på opdagelse på www.cancer.dk. Hér er viden og muligvis også nogle tilbud, som kunne være nyttige for dig og for dine forældre. Jeg foreslår dette, fordi du nævner, at din far, da du var 3 år gammel, havde en cancer i sit lymfesystem. Det er muligt, at du, dén gang du var 3 år gammel, oplevede din fars sygdom på en måde, som har sat sig spor i dit sind, og som det vil være godt for dig at tale med nogen om i dag. Det er et forslag. Måske dur det for dig?

Du er også velkommen til at ringe til os på BørneTelefonen og tale videre med en af de voksne, der sidder parat til at lytte til dig. Måske kan I finde frem til andre løsninger, der kunne være gode for dig.

Mange hilsner fra BørneTelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat