Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Adhd

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej pige på 15 år.

Tak for dit brev. Jeg kan godt forstå at du bliver bekymret, når du føler, at du kan tjekke alle de firkantede bokse af i forhold til ADHD. Du har også ret i, at piger bliver diagnostiseret senere end drenge, fordi de har nogle andre adfærdsmønstre.
Jeg synes, det er rigtig fint at du faktisk har taget modet til dig, og snakket med din mor omkring dine bekymringer. At hun ikke lytter til dig, er virkelig ærgerligt.

Det, der er så svært med ADHD og de tests eller film der ligger på nettet er, at de fleste mennesker på bestemte dage vil få konstateret ADHD. Fordi symptomerne er noget mange mennesker kan opleve i perioder.
Men det vigtige her, og det jeg lægger mærke til i dit brev er, at du er bekymret for det. Så her ville det være en idé at snakke med en voksen omkring det, og måske en anden end din mor, nu hvor du har prøvet at snakke med hende, og det virker lidt til, at hun ikke rigtig ville lytte til dig?

Derfor synes jeg, som du selv nævner, at du skal snakke med din mormor omkring det, og spørge om hun vil gå med dig til lægen (hun kan sagtens vente i venteværelset, hvis du ikke vil have hende med ind til lægen).
En anden ting er, at det behøver ikke nødvendigvis at blive gjort i smug for dine forældre, men hvis du fortæller din mormor omkring dine bekymringer, så kan det være, at hun kan støtte dig lidt i det, når du tager snakken med dine forældre. Kunne du have mod på det, hvis du nu vidste at din mormor var på din side?

En ting du skal vide er, at din læge normalt skal fortælle dine forældre om, hvad du bliver undersøgt og behandlet for.
Men hvis du er bange for hvordan dine forældre vil reagere, hvis de får besked, så kan lægen vælge at lade være med at fortælle dine forældre om din undersøgelse. Det er her vigtigt, at du fortæller lægen dette, så I sammen kan finde en løsning.

Det kan også være en ide at bruge en voksen på skolen – for eksempel en lærer, du taler godt med. Læreren vil kunne tale med dig alene – og måske også dig og din mor, hvis I sammen finder ud af, at det er en god ide. Derudover kan læreren tale med dig om muligheden for at blive testet gennem skolen.

Jeg håber, at mit svar har givet dig lidt mere afklaring og modet til at tage snakken med dine forældre eller din mormor.
Hvis du har andre spørgsmål eller gerne vil have en voksen at snakke med, hvor du er anonym, så kan du ringe gratis til BørneTelefonen på 116111.

Kærlige hilsner
BørneTelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat