Brev

Syntes livet er lidt meningsløst…

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 13-årige dreng,

Mange tak for dit brev ind til brevkassen. Brevkassen er til for, at børn og unge kan skrive ind til os omkring alle de tanker og følelser, som de går rundt med. Det var meget inspirerende for mig at læse dit brev, og jeg håber, at du måske også finder inspiration i mit svar tilbage.

Du skriver, at du har haft nogle lidt dybere tanker her på det sidste. Nogle tanker, som handler om, hvad man opnår her i livet, og om det overhovedet har nogen betydning.

For det første vil jeg sige – ja, du er helt okay! At tænke over livet og om det har nogen betydning, er helt normale tanker. Hvis du savner et ord, eller et begreb for det, så kan man kalde det “eksistentielle tanker“, eller “eksistentielle spørgsmål“.

Når man har sådanne tanker, eller spørgsmål, så stiller man netop sådanne spørgsmål, som du gør i dit brev. “Hvad opnår vi her i livet?”, og “Har det overhovedet nogen betydning?”. Disse spørgsmål behøver hverken være forbundet med selvmordstanker, eller med ikke at fungere socialt, som du selv beskriver. Man kan måske snarere betragte de her spørgsmål som en form for undren?

Måske er det netop denne “undren” som gør os til mennesker? Når vi stiller spørgsmål? Når vi ikke har svaret på alting, men savner at finde et svar? Jeg tænker lidt, at selvom vi måske ikke har svaret på alt, så kan vi måske prøve at finde en mening med de ting, vi ikke forstår alligevel? Måske ved at skabe vores egen mening?

Jeg tror, at de mennesker, der filosoferer over livet, prøver at finde nogle svar. Og jeg tror, at de mennesker, som er troende, også prøver at finde nogle svar. Men jeg tror ikke, at der er noget menneske, som har alle svar. Og måske er det okay?

Da jeg læste dit smukke digt, blev meget imponeret over dine evner til at skrive og udtrykke dig. Jeg synes, at du har et KÆMPE talent! Og jeg synes, at du netop formår at udtrykke denne helt naturlige og menneskelige “undren”.

Du skriver til sidst i dit digt:

“Vi er nysgerrige, vi vil gerne have svar.
Hvad er meningen med livet? Hvor kommer vi fra? Hvad er alting lavet af?”

Som du selv udtrykker i dit digt, så er vi nemlig nysgerrige som mennesker. Måske er det netop vores nysgerrighed, som driver os? Og som hjælper os med at reflektere over de ting, vi ikke forstår? Men alle de følelser, du også beskriver i dit digt såsom glæde, vrede, sorg, skam og frygt, er også vigtige. For de er med til at fortælle os noget om os selv, og hvad vi føler.

Hvis jeg skulle give dig et råd, så ville jeg råde dig til at holde fast i din nysgerrighed og undren. Måske er det snarere en opfordring, for jeg synes, at du har et stort talent. Måske kan dine digte være med til at hjælpe dig med at få dine tanker ned. Ikke kun nu, men også senere i livet, når du støder på andre ting, der undrer dig.

Igen vil jeg sige, at det var en stor inspiration for mig at læse dit brev. Tak fordi du delte dine tanker.

Hvis der er noget andet, som du har lyst til at dele med os i Brevkassen, så skriv endelig igen. Ellers er du velkommen til at chatte, eller ringe til os på BørneTelefonen: 116111.

De bedste hilsner,

BørneTelefonen

Få endnu flere gode råde om hvordan du kan slappe af og finde ro

Der er forskel på at have travlt med en masse ting og så at være stresset. Det er ikke farligt at opleve mindre mængder af stress, det gør vi alle sammen. Men hvis du oplever, at du ikke kan slappe af og at du hele tiden føler dig bagud, så er det rigtig vigtigt, at der bliver gjort noget ved det. Der er nemlig ingen børn, der skal have stress.

Måske du tænker: Hvorfor er jeg stresset? Hvordan undgår jeg stress? Hvad er symptomerne på stress? Hvordan ændrer jeg mine forventninger til mig selv? Hvordan siger jeg nej? Hvordan får jeg mere ro i min hverdag? Hvorfor føler jeg mig aldrig god nok?

Du kan blive stresset af forskellige årsager. Det kan fx være dine forældre pludselig skal skilles og den nye situation gør dig stresset og trist. Det kan også være, at du har alt for meget, du skal nå i din hverdag. Det kan også være, at du har for høje krav til dig selv.

Her på siden kan du få gode råd og læse andre børns breve og BørneTelefonens svar. Du kan også prøve en vejrtrækningsøvelse, der kan få dig til at slappe af eller du kan lave en plan, der kan hjælpe dig med, at huske dig på, hvad der gør dig i godt humør.

Stem
Føler du dig presset eller stresset? Har du meget, du skal nå i din hverdag? Stem her og se hvad andre har svaret.

Føler du dig presset?

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat