Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Har det svært HELP ME

Hej BørneTelefonen

Jeg har haft det svært på det sidste med skole og at trække været og slappe af og være i mig selv generelt

Har autisme og er ved at få hjælp til det med min skole

men har mange problemer med min nabo

der er 3 personer der inde de alle ryger en af dem ryger noget der lugter meget dårligt og en af de andre meditere og det stinker pga personen bruger “duftpinde” som lugter

enten sidder den ene ude og ryger eller den anden eller er det en der meditere og det er hele tiden

så for aldrig luftet ud så der er vildt indelukket i mit værelse hele tiden

har sammentid asma så kan trække været dårligt har prøvet sige noget til dem men de lytter ikke har virkeligt meget stress over det og mange andre ting

hvad gør jeg

12 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære du

Hvor er det godt, at du skriver til os, for jeg kan se på dit brev, at du føler dig meget klemt. Du skriver om følelsen af ikke at kunne trække vejret, at sidde i et indelukket værelse og ikke kunne slappe af. Det lyder rigtig ubehageligt.

Det er rigtig stærkt af dig, at du har prøvet at sige til naboerne, at deres røg generer dig. Fik du mon også sagt, at du har astma? Jeg kan godt forstå, hvis du er skuffet over, at de er fortsat med at ryge, efter at du har talt med dem.

Det får mig til at tænke på, hvem du mon bor sammen med? Kan dine forældre måske hjælpe dig med at tale med naboerne? Nogle gange skal folk have en besked flere gange og fra forskellige personer, før de forstår alvoren.

Du har været rigtig god til at forklare problemet i dit brev, måske kunne det være en mulighed at skrive et brev til naboerne?

Jeg kommer også til at tænke, at naboerne måske ikke ryger altid. Nogen gange er de måske også ude eller sover. Kunne det være en mulighed at lufte ud fx om natten eller tidligt om morgenen? Eller at lade vinduet stå åbent om dagen, mens de er væk, og så lukke det, når de begynder at ryge igen?

Du skriver, at du har autisme. Uden at jeg er nogen ekspert, så ved jeg i hvert fald, at mennesker med autisme kan blive meget overvældede af sanseindtryk. Fx af lugte. Generelt for alle mennesker er det også, at når vi oplever mange problemer på samme tid, så kan vi blive mere følsomme. Er man stresset, så kan man føle sig overvældet af små ting, som man ikke ville blive irriteret over, hvis man var afslappet.

Så har man både autisme og dermed en følsomhed over for sanseindtryk, og føler sig stresset og har astma … så er det klart, at det bliver for meget med naboernes røg!

Derfor tænker jeg også, at du har brug for noget hjælp, så du kan få den ro, som du savner. Du har vist en styrke ved at skrive dit brev, som jeg håber du kan bruge til at søge mere hjælp.

Du nævner til sidst i dit brev, at der er mange ting, som stresser dig. Hvis du har fået lyst til at tale mere med os om, hvad der stresser dig, så er du meget velkommen til at kontakte os igen. Vi sidder klar på 116111, og du kan også sms’e eller chatte med os.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få endnu flere gode råde om hvordan du kan slappe af og finde ro

Der er forskel på at have travlt med en masse ting og så at være stresset. Det er ikke farligt at opleve mindre mængder af stress, det gør vi alle sammen. Men hvis du oplever, at du ikke kan slappe af og at du hele tiden føler dig bagud, så er det rigtig vigtigt, at der bliver gjort noget ved det. Der er nemlig ingen børn, der skal have stress.

Måske du tænker: Hvorfor er jeg stresset? Hvordan undgår jeg stress? Hvad er symptomerne på stress? Hvordan ændrer jeg mine forventninger til mig selv? Hvordan siger jeg nej? Hvordan får jeg mere ro i min hverdag? Hvorfor føler jeg mig aldrig god nok?

Du kan blive stresset af forskellige årsager. Det kan fx være dine forældre pludselig skal skilles og den nye situation gør dig stresset og trist. Det kan også være, at du har alt for meget, du skal nå i din hverdag. Det kan også være, at du har for høje krav til dig selv.

Her på siden kan du få gode råd og læse andre børns breve og BørneTelefonens svar. Du kan også prøve en vejrtrækningsøvelse, der kan få dig til at slappe af eller du kan lave en plan, der kan hjælpe dig med, at huske dig på, hvad der gør dig i godt humør.

Stem
Føler du dig presset eller stresset? Har du meget, du skal nå i din hverdag? Stem her og se hvad andre har svaret.

Føler du dig presset?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat