Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Overspisning

Hej brevkasse!

Jeg er en 16 årig pige der “lider” af overspisning.

Jeg har ingen diagnose, men udefra hvad jeg har læst på internettet og diverse andre steder, så har jeg helt sikkert det som mange kalder, binge eating.

Det hele startede i 8 klasse, i løbet af foråret tog jeg en del kilo på, jeg var dog aldrig overvægtig. I sommerferien op til 9 klasse besluttede jeg mig for at tabe mig, og det gjorde jeg helt bestemt. Jeg fik en masse positive kommentarer og komplimenter, især fra min mor. Min mors mening om hvordan jeg ser ud har altid været meget vigtig for mig.

Efter denne sommer havde jeg den perfekte krop, men efterhånden som året gik tog jeg det hele på igen og lidt eksta. Det skyldes blandt andet nogle regelmæssige overspisning siturationer. Hvilket vil sige ca. 2 gange om ugen, spiste jeg ALT for meget, indtil jeg havde det ekstremt dårligt.

Efterhånden er disse siturationer blevet oftere og oftere. Jeg bliver helt vildt ked af det og dagen efter forsøger jeg slet ikke at spise noget.

Jeg har prøvet at tale med min mor om det, men det er som om hun ikke forstår hvor seriøst det er, jeg føler hun bliver sur på mig fordi jeg ikke bare lader vær med at gøre det.

Jeg er meget flov omkring det, og spiser derfor også i smug.

Jeg har virkelig brug for hjælp til at komme ud af det her, fordi det ødelægger mig fuldstændig.

Pige, 16 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år

Tak for dit brev. Hvor er det bare godt, at du har formået at trodse din følelse af at være flov over din overspisning, og skrevet herind. Jeg vil prøve at hjælpe dig lidt videre.

På mig lyder det som om, at du har brug for at tale med andre end din mor om overspisningen. Første skridt er at have skrevet herind. Som du skriver, så har du ingen diagnose. Og måske er du heller ikke der, hvor du ville få en diagnose, hvis du blev undersøgt? Men du er bekymret, og det er godt, at du reagerer. Med hjælp kan du forhåbentlig få stoppet din overspisning, inden den bliver mere alvorlig.

Måske ligger der noget bag overspisningen? Jeg tænker, at der måske er noget helt andet, som du også skal have hjælp til. Den måde, som vi spiser og behandler vores krop på, kan godt have noget at gøre med, hvordan vi har det indeni. Derfor vil jeg foreslå dig at tale med en psykolog. Du kan bede din læge om en henvisning til psykolog.

Da psykologen er en person udefra kan det være nemmere at tale frit om sine problemer. Derudover kan en psykolog forhåbentlig være med til at hjælpe dig med at lære dig selv bedre at kende og komme til bunds i det her problem. Hvad tænker du mon om det?

Derudover kunne det måske være en idé at tale med en sundhedsplejerske om det. Sådan én er der måske på din skole, og du kan bede om at få en samtale hos ham/hende. Det er nemlig ikke altid helt lige til at vide, hvad og hvordan man skal spise, for at ens krop og man selv har det godt. Du skriver bl.a. at du dagen efter, at du har overspist ikke spiser, eller forsøger at spise mindre. Det forstår jeg godt.

Men jeg tror, at en person, der ved mere om ernæring end mig, kan fortælle dig lidt om, hvordan du skal spise for, at din krop har det bedst muligt. Hvis man undlader at spise en hel dag, kan man risikere at overspise den næste, fordi kroppen hungrer efter mad. Derfor er det vigtigt, at man forsøger at holde en god konstant indtagelse af mad, hvor man får dækket alle sine behov. Men det er nemt for mig at skrive. Derfor skal du helt klart have hjælp, der hvor du er.

Måske kunne du begynde at skrive dagbog, hvor du blev mere opmærksom på, hvornår du overspiser. Er der sket noget bestemt den pågældende dag, eller er det mere pga. en bestemt følelse, som du har i kroppen lige inden du overspiser, der gør det?

Det er ikke en nem opgave – det ved jeg. Det kommer til at kræve, at du virkelig sætter dig for, at du vil finde ud af, hvad det skyldes. Og det er netop det, jeg tænker, at psykologen, lægen og/eller ernæringseksperten kan hjælpe dig med. Du skriver også, at din mors mening om dit udseende betyder meget. Det er måske også noget, som du kan tale med en psykolog om. For det lyder lidt hårdt, at hendes mening betyder så meget.

Har du mon hørt om Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade? Det kunne også være en mulighed at tage kontakt til dem. Du kan finde dem: Her.

Det er godt, at du har skrevet hertil, og den styrke kan du bruge til at søge mere hjælp. Hvis du kan få nogle mennesker omkring dig til at hjælpe dig, kan det blive nemmere at få opsøgt professionel hjælp.

Skriv eller ring til os på BørneTelefonen på 116111, hvis du vil tale mere om det! Eller hvis der er noget du er i tvivl om.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

har du en spiseforstyrrelse?

En spiseforstyrrelse er alvorlig, og det kræver hjælp fra en voksen. Det er derfor vigtigt at du fortæller nogen om din spiseforstyrrelse. Det er kun din læge, der kan sige, om du har en spiseforstyrrelse eller ej.

En spiseforstyrrelse kan vise sig på mange måder. Det kan være, at du spiser meget, at du næsten ikke spiser, at du kaster op eller at du træner meget.

Nogle beskriver også en spiseforstyrrelse som deres bedste ven, fordi den kan føles tryg. Men de beskriver den samtidig som deres værste fjende, fordi den får dem til at blive syge. Det kan føles hårdt at kæmpe imod sin spiseforstyrrelse, men det er heldigvis muligt at få det bedre.

Her på siden kan du få gode råd mod spiseforstyrrelser, få hjælp til at vende de negative tanker og øve dig i at få et mere positivt selvbillede.

Spiseforstyrrelser Andre der hjælper

Det Mentale Motionscenter

Gode råd og øvelser til at styrke din mentale sundhed
Læs mere

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat