Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Kan man godt det..?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige,

Hvor er det spændende at du skal konfirmeres næste år. Det er en dag mange glæder sig rigtig meget til, og jeg kan godt forstå du gerne vil føle dig rigtig pæn den dag.

Næsten halvdelen af alle piger i din alder vejer 55 kg, så det lyder faktisk ikke på mig som om, du vejer for meget. Jeg synes dog det er en smadder god idé at træne lidt, fordi træning er med til at stramme op, give godt humør og godt selvværd. For mig at se kommer skønhed nemlig indefra, uanset hvor meget man vejer. Med det mener jeg, at hvis man har et godt selvværd og ikke tænker hårde tanker om sig selv, så stråler det ud af en – og det gør en smuk. Giver det mening? Ofte når man begynder at træne, så bliver muskler tydeligerer og stærke. Det kan give en rank og stærk krop, så får en til at mere sund ud. Det ikke sikkert at man taber sig i vægt, selvom man kan se at man bliver mere slank. Det er altså toning at kroppen, der er effektfuld.

Du kan dog godt tabe sig/blive mere slank, uden at du får det dårligt med dig selv psykisk. Jeg synes det er super flot at du er så opmærksom på, at du ikke vil have selvværdsproblemer og tænke grimme tanker om dig selv. Ved f.eks. at dyrke lidt mere motion eller spise lidt sundere, eller ændre på nogle vaner som f.eks. at cykle til skole i stedet for at blive kørt, eller drikke vand i stedet for juice om morgenen, kan du tabe dig/blive mere slank. Hvis du taber dig på den måde, vil du måske næsten ikke tænke over, at du gør noget for at tabe dig. Du vil også tillade dig selv en gang i mellem at spise slik, drikke cola eller spise kage, fordi du har det godt med dig selv og det du gør. Det er en god måde at tabe sig på.

Hvis man har en spiseforstyrrelse, er det anderledes. Der er det nemlig ikke en selv der styrer om man vil spise mindre, eller dyrke mere motion – det er spiseforstyrrelsen der styrer det. Og det tager tit overhånd, så det kommer til at påvirke ens hverdag på en dårlig måde. Spiseforstyrrelsen vil nemlig ikke tillade at man spiser. Det betyder at man, næsten hver gang man spiser noget, får man dårlig samvittighed. Dårlig samvittighed over at man bliver mæt. Man kan også blive bange for at blive tyk, selvom man er tyndere end tynd. Nogle ender med helt at isolere sig fra deres venner og familie: De siger f.eks. at de allerede har spist når der er aftensmad, selvom de ikke har det, eller finder på mange andre undskyldninger overfor deres veninder,  hvorfor de ikke vil spise kage til fødselsdagen, eller vælger ikke at komme til fødselsdagen fordi de er bange for al den mad de kommer til at spise.

Hvis man konstant er sulten, og konstant tænker på mad, og hvordan man kan undgå det, så kommer man i dårligt humør. Kan du ikke også komme i dårligt humør, hvis du er blevet alt for sulten? Prøv så at forestille dig at være det hver evig eneste dag…- det vil næsten lige meget hvad ende med at du kommer til at tænke grimme tanker om dig selv. Kan du se det?

Jeg tror derfor, det er umuligt at have en spiseforstyrrelse uden at have det dårligt psykisk, men du kan godt tabe dig uden at få grimme tanker og lavt selvværd, så længe det er dig selv der har kontrollen.

Jeg håber mit svar kan bruges, og at du ellers vil snakke med din mor om hvordan du har det. Det lyder som om, hun har mange gode råd til hvad du kan gøre. Du er også altid velkommen til at ringe eller sms’e til 116 111 eller skrive til os på chatten. Jeg ønsker dig al det bedste med på vejen og en rigtig god konfirmation næste år.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

har du en spiseforstyrrelse?

En spiseforstyrrelse er alvorlig, og det kræver hjælp fra en voksen. Det er derfor vigtigt at du fortæller nogen om din spiseforstyrrelse. Det er kun din læge, der kan sige, om du har en spiseforstyrrelse eller ej.

En spiseforstyrrelse kan vise sig på mange måder. Det kan være, at du spiser meget, at du næsten ikke spiser, at du kaster op eller at du træner meget.

Nogle beskriver også en spiseforstyrrelse som deres bedste ven, fordi den kan føles tryg. Men de beskriver den samtidig som deres værste fjende, fordi den får dem til at blive syge. Det kan føles hårdt at kæmpe imod sin spiseforstyrrelse, men det er heldigvis muligt at få det bedre.

Her på siden kan du få gode råd mod spiseforstyrrelser, få hjælp til at vende de negative tanker og øve dig i at få et mere positivt selvbillede.

Spiseforstyrrelser Andre der hjælper

Det Mentale Motionscenter

Gode råd og øvelser til at styrke din mentale sundhed
Læs mere

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat