Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Bekymret for veninde med anoreksi

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13

Du er en super god veninde - det skal du vide. 
Jeg kan virkelig godt forstå, at du er bekymret og gerne vil hjælpe din veninde. Jeg kan også godt forstå, at du nu er i vildrede, fordi hun ikke selv søger hjælp. 

Anoreksi er en rigtig vanskelig sygdom. Selvom den viser sig fysisk (altså på kroppen) så er det en psykisk lidelse (hjernen). Man bliver overtaget af tanker, der - ligesom din veninde - fortæller én, at man er tyk, at man bør skamme sig, når man spiser osv. 

Det der gør anoreksi vanskelig er, at hjernen har brug for næring (mad). Den har brug for energi til at kunne tænke positivt, logisk og fornuftigt. Hvis ikke den får den energi, så forstærker den de negative tanker og anoreksien bliver værre. 

Det er indimellem sådan, at jo længere en person lider af anoreksi, jo sværre kan det være at helbrede. 

Derfor er det SÅ godt, at du og de andre er blevet opmærksomme på det, og at hun har åbnet sig op for jer. 
Men det kan være vanskeligt for hende selv at søge hjælp, for hendes tanker fortæller hende måske noget andet. Måske ved hun godt at 'hjælp' kan betyde, at hun skal spise og det er det, hun frygter. 

Derfor er mit råd, at du får det sagt til din lærer. Forhåbentligt vil din lærer så kontakte pigens forældre og få skaffet hende den hjælp, hun fortjener og har brug for. 
Fortæl din lærer, hvad du ser og den viden du har. 

For mange børne og unge, er det jo nu blevet sommerferie. Så måske har du ikke mulighed for at kontakte en lærer? Hvis ikke, tænker jeg at det er en god idé, at kontakte hendes forældre eller dine. 

Jeg kan sagtens forstå, at du er nervøs for, om din veninde bliver sur på dig. Men du skal huske, at du vil hende det bedste og at du siger det videre for at hjælpe hende. Det er sådan, at du er en god veninde. Det må du ikke have det skidt med. Du gør det helt rigtige. 

Jeg håber, at din veninde snart får noget hjælp, for livet skal ikke være så hårdt. 
Godt, at hun har en veninde som dig!

Kærlig hilsen 

BørneTelefonen

har du en spiseforstyrrelse?

En spiseforstyrrelse er alvorlig, og det kræver hjælp fra en voksen. Det er derfor vigtigt at du fortæller nogen om din spiseforstyrrelse. Det er kun din læge, der kan sige, om du har en spiseforstyrrelse eller ej.

En spiseforstyrrelse kan vise sig på mange måder. Det kan være, at du spiser meget, at du næsten ikke spiser, at du kaster op eller at du træner meget.

Nogle beskriver også en spiseforstyrrelse som deres bedste ven, fordi den kan føles tryg. Men de beskriver den samtidig som deres værste fjende, fordi den får dem til at blive syge. Det kan føles hårdt at kæmpe imod sin spiseforstyrrelse, men det er heldigvis muligt at få det bedre.

Her på siden kan du få gode råd mod spiseforstyrrelser, få hjælp til at vende de negative tanker og øve dig i at få et mere positivt selvbillede.

Spiseforstyrrelser Andre der hjælper

Det Mentale Motionscenter

Gode råd og øvelser til at styrke din mentale sundhed
Læs mere

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat