Brev

Anoreksi

Svar fra

Børnetelefonen

Du har sendt dit brev til Børn Hjælper Børn. En fra BørneTelefonen har besluttet, at det er bedst, at du får svar af en voksen rådgiver. Vi håber, at du alligevel vil kunne bruge svaret. Dit svar kommer her:

Kære pige på 14 snart 15 år.

Det var godt du skrev, for jeg kan læse i dit brev, at du tænker meget over din vægt og hvor meget du spiser. Det er ikke nemt at sige højt når man har det svært, og det er flot, at du tør at være åben omkring din spiseforstyrrelse.

De fleste der udvikler en spiseforstyrrelse, har noget andet i deres liv, som skaber nogle negative og ubehagelige følelser og tanker, som de prøver at slippe væk fra gennem spiseforstyrrelsen. Mon du har det lidt på samme måde?

Ofte, så er behovet for at kontrollere ens vægt, et forsøg på at føle at man kan kontrollere noget i ens liv, fordi andre dele af ens liv føles usikre eller kaotiske. Måske du også nogle gange føler, at livet er angstprovokerende og svært, og din kontrol over vægten giver dig en følelse af ro eller styrke?

Derfor kan jeg også virkelig godt forstå dit behov for at gemme dit vægttab væk, og at det er svært, når dine forældre gerne vil proppe mad i dig hele tiden. Jeg kan forestille mig, at det føles som om de fjerner noget af den eneste kontrol, du føler du har? Også selvom de måske mener det bedste med det.

Heldigvis for dig, er der mange andre med anoreksi, der får hjælp til at håndtere de ting, der ligger til grund for deres behov for kontrol. Og for langt de fleste, så behøver deres vægt pludselig ikke at fylde så meget længere, fordi de har det godt og er glade igen. Mon du ville have det på samme måde, hvis du fik noget hjælp?

Derfor tænker jeg, at det ville være rigtig godt, hvis du kunne snakke med dine forældre om, at du synes det er ubehageligt at de propper mad i dig hele tiden. Og at det ikke hjælper, men nu skaber et behov for at gå og gemme dit vægttab.

Den samtale kunne så forhåbentlig gå ud på, at i sammen kunne søge noget professionel hjælp, så du, ligesom mange andre med anoreksi, kan få hjælp til håndtere din vægt, og de andre ting i dit liv, du måske føler der fylder meget. Hvis du synes den samtale er svær at starte, så kunne du vise dem dit brev til os, og mit svar til dig. Det er der mange andre der får gavn af.

Jeg vil derfor give dig et link til Foreningen for Spiseforstyrrelser og Selvskade, hvor du kan skrive dig op til forskellige samtaleterapi forløb.

Samt et link til Psykiatrifonden, hvor du kan ringe eller skrive ind, samt læse mere om anoreksi og spiseforstyrrelser, hvis du skulle have lyst.

Det er rigtig stærkt at du tør at åbne op om din spiseforstyrrelse, og skrive ind til os på Børnetelefonen. Og du er altid velkommen til at ringe til os på 116 111, eller skrive ind igen hvis du har mere, eller noget helt andet du har brug for at snakke om.

Knus og kram fra

BørneTelefonen.

har du en spiseforstyrrelse?

En spiseforstyrrelse er alvorlig, og det kræver hjælp fra en voksen. Det er derfor vigtigt at du fortæller nogen om din spiseforstyrrelse. Det er kun din læge, der kan sige, om du har en spiseforstyrrelse eller ej.

En spiseforstyrrelse kan vise sig på mange måder. Det kan være, at du spiser meget, at du næsten ikke spiser, at du kaster op eller at du træner meget.

Nogle beskriver også en spiseforstyrrelse som deres bedste ven, fordi den kan føles tryg. Men de beskriver den samtidig som deres værste fjende, fordi den får dem til at blive syge. Det kan føles hårdt at kæmpe imod sin spiseforstyrrelse, men det er heldigvis muligt at få det bedre.

Her på siden kan du få gode råd mod spiseforstyrrelser, få hjælp til at vende de negative tanker og øve dig i at få et mere positivt selvbillede.

Spiseforstyrrelser Andre der hjælper

Det Mentale Motionscenter

Gode råd og øvelser til at styrke din mentale sundhed
Læs mere

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Henvisninger Spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser Andre der hjælper

Det Mentale Motionscenter

Gode råd og øvelser til at styrke din mentale sundhed
Læs mere

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat