Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Ubeskrivelig sorg

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Dreng på 12 år

Hvor er det fint, at du skriver ind til os og spørg om hjælp. Tak for det.

Jeg vil prøve om jeg kan svare dig, så godt som muligt på det du går og har det svært med. Jeg synes du er rigtig god til at fortælle, hvordan du har det.

Alle mennesker, også du, er født med en lang række af følelser. Følelser vi bruger til at kommunikere med, så vi bedre kan overleve. De følelser vi er født med, har ikke ændret sig siden stenalderen, og endda meget længere tilbage.

Et lille spædbarn vil græde for at få mad og det vil også blive vred, hvis det ikke får noget. Det kender du måske eller har set hos små babyer? Det er ret smart, at vi allerede som nyfødte kan fortælle hvad vi har brug for.

Nogle gange ved vi hvorfor vi er kede af det eller vrede, andre gange ved vi det ikke. Følelsen er der bare. Du beskriver ret fint, at du ved du er vred eller ked af det, men ikke ved hvorfor. Og at du måske bliver endnu mere forvirret og vred, når andre forsøger at finde ud af, hvad der er galt.

Måske føler du dig presset og det gør dig måske endnu mere vred? Måske er du på vej ind i puberteten, hvor følelserne kan svinge meget. Du kan læse mere om pubertet og følelser her: https://bornetelefonen.dk/henvisninger/privatsnak/

I den hverdag vi har idag i vores verden. Skal vi ikke bruge fx vrede til så meget, som vi skulle for mange 1000 år siden. Vreden er blevet lidt overflødig. Alligevel kan vi jo sagtens se, at mange bliver alt for vrede. Råber og skriger og kaster med ting, eller slår andre.

Det gør de, fordi mange ikke har lært at styre deres vrede. Det bliver følelserne der styrer istedet for fornuften.

Det samme sker med mange andre følelser. Vi forstår dem ikke og bliver forvirrede.

Der findes en bog jeg vil forelå dig at læse, gerne sammen med dine forældre.
I kan måske låne den på biblioteket, den hedder: “Bliv ven med hjernens amygdala”
Den handler om, hvorfor vi har vores følelser og hvordan vi kan træne at styre dem.

Måske har du bare brug for, at dine forældre trøster dig og er sammen med dig, når du er ked af det? Det kan du fortælle dem, hvis du har det sådan. Du kan også vise dem dit brev og mit svar, så bliver det måske nemmere at snakke med dem?

Det glæder mig at læse, at du har masser af venner og klarer dig godt i skolen. Det er rigtig dejligt for dig.

Når du bliver vred, kan du måske cykle en tur, spille fodbold, eller andre ting, hvor du bevæger dig og får brugt din krop. Så vil vreden nemmere dampe mere af.

Jeg håber du har fået et svar du kan bruge. Du er meget velkommen til at skrive igen eller ringe på 116 111

Mange hilsner fra
BørneTelefonen

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat