Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

sorg

hej

jeg har for cirka 3 måneder siden mistet min far da han begik selvmord.

Jeg har det rigtigt hård og er derfor begyndt at få det dårligt med mig selv, hvilket jeg føler går ud over mine venner…

jeg har det meget svært ved det nu da jeg var meget tæt med min far,

jeg tror folk de tror at jeg r ovre de men det er jeg bestemt ikke jeg græde mig selv i søvne hver nat.

hvad kan jeg gøre?

Pige, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Tusind tak for dit brev, hvor du fortæller, hvor ked af det du er efter din fars selvmord. Hvor kan jeg godt forstå, at du har det rigtig svært for tiden. Al miste en forælder er noget af det sværeste, man som barn kan opleve. Det er et tab, som man skal leve med resten af livet – og det tager tid at forstå, acceptere og ”lære” at leve videre. 

Det er helt naturligt, at der kan gå lang tid, før man vænner sig til, at man – som i dit tilfælde – har mistet sin far. Faktisk er der mange mennesker, der tror, at man skal komme ”over” et tab. Men det kan man ikke, og det skal man hellere ikke. Det er jo en person, som har betydet noget helt særligt, og din far vil derfor altid være en del af dig. 

Men man skal lære at kunne leve videre med tabet/sorgen. Derfor er det ikke noget, der går ”over”, men sorgen ændrer form, når man lærer at leve med den. Du skal altså vide, at det er helt almindeligt, at du stadig er så påvirket af din fars død, at du fx græder, når du skal sove. Det ændrer dog ikke på, at det er svært at gå alene med sorgen. Gør man det, kan sorgen blive helt overskyggende, så overskyggende, at det er svært at kunne tænke på noget andet – og det har man brug for. Der skal også være plads til at tænke på noget andet. 

I dit brev spørger du, hvad du skal gøre. Jeg tænker, at en af de bedste måder, man kan komme videre med sit liv, er, hvis man taler om den sorg, som du lige nu gennemgår og som vil være en del af dig resten af livet. Du skriver, at ”du har det dårligt med dig selv, hvilket du føler går ud over dine venner”. Du behøver ikke have dårlig samvittighed overfor dine venner, for det er helt naturligt, at din fars død fylder rigtig meget i dine tanker. Du skriver, at du oplever, at folk tror, at du er kommet videre. Men det lyder ikke til, at det er noget, som du har talt med dine venner om? Du har jo ikke fortalt dem, at ”alt” ikke er som før, men måske oplever de, at du ”virker” som om, at du har det godt. 

Der er faktisk mange pårørende til personer, der har mistet en, de elskede, der har rigtig svært ved at vide, hvordan de bedst muligt hjælper personen videre. Måske er de bange for at spørge ind til din sorg, fordi de måske er bange for, at det vil gøre dig ked af det. Måske har dine venner brug for at få at vide, at du ikke kan blive mere ked af det, men at det faktisk vil være en hjælp for dig, hvis I indimellem kunne tale lidt om din far og om, hvordan du har det. Mon du kunne have mod på at tage sådan en snak med dine venner? Måske du har én særlig ven/veninde, som du gerne vil starte med at fortælle hvordan du har det, har du mon en i tankerne?

Jeg vil anbefale du går ind på hjemmesiden

www.bornungesorg.dk

, du er nemlig ikke alene med at gå med en sorg over en mistet forælder. Hos Børn, Unge & Sorg har du flere muligheder for at møde andre på samme alder, som også har mistet en far eller en mor. Det kan ofte være en lettelse at møde andre der står i samme situation, de kender til de tanker og følelser som du også går med. De laver bl.a. gruppeforløb. De har også en anonym telefonrådgivning, chat og et forum, hvor du har mulighed for at skrive sammen med andre, der også har mistet en forælder

I dit brev skriver du ikke noget om nogen voksne. Det er vigtigt at en voksen ved hvordan det er at være dig lige nu, så du har en der lytter, støtter og trøster. Det kunne være en rigtig god ide, hvis du taler med fx din mor eller en anden voksen om din sorg. Det kan også være, at du skal tage en snak med din lærer, så han/hun evt. kan tage en snak med din klasse. Det er nemlig rigtig vigtigt, at man ”tør” tale om døden. Indimellem skal man som pårørende eller klassekammerat/ven lige have at vide, at man ikke gør nogen "skade", hvis man spørger ind. Det er faktisk meget værre, hvis man ikke tør tale om døden, for så kan det i værste fald opleves som om, at den person, som er død, ikke har eksisteret. Og din far har eksisteret - og han har en helt særlig plads i dit hjerte.. både nu og i fremtiden. 

Jeg håber, at mit svar måske har givet dig nogle ideer til, hvad du måske kan gøre. For der er intet menneske, der kan holde til at ”sidde” fast i sorgen alene. Der skal være plads til at have det sjovt uden at tænke på ens tab, men samtidig skal der også være plads til at kunne tale om, at det er hårdt at leve uden sin far. 

Hvis du har brug for det, må du meget gerne ringe til BørneTelefonen på 116111. Her sidder søde rådgivere parat, der altid er klar til at lytte til lige det, du har brug for at tale om.

De bedste hilsner 

BørneTelefonen

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat