Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Savn

Hej
For 4 år siden mistede jeg min mormor efter lang tid sygdom. Der gik lang tid før det gik op for mig at min mormor ikke var her mere, at jeg aldrig vil komme til at se hende igen. Den dag i dag går der ikke en dag hvor jeg ikke tænker på hende jeg savner min mormor hver dag. Jeg føler at jeg ikke fik sagt farvel jeg græder næsten hver dag fordi jeg savner hende så meget. Jeg ved snart ikke hvad jeg skal gøre

Pige, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Tak for dit brev, hvor du meget fint beskriver, hvordan du har det efter din mormor gik bort for fire år siden.

Det lyder til, at du elskede din mormor meget højt, og jeg kan godt forstå, at du tænker på hende og savner hende hver eneste dag.

Det er ubeskriveligt svært at miste én, man elsker. Derfor er det rigtig godt, at du skriver herind, så du ikke går med de tanker alene. Jeg vil gerne forsøge at hjælpe dig.

Når vi mister én, vi elsker og har et nært forhold til, så rammer det helt ind i hjertet. Fordi når vi har elsket dem så højt, så savner vi dem også så forfærdeligt meget, når de ikke længere er her.

Sorg er derfor et udtryk for kærlighed. Når du savner din mormor, så tænker du sikkert på alle de gode minder, I har sammen, og hvor hyggeligt, I havde det sammen. Det kan være, at I havde nogle traditioner hos din mormor, og hun var måske utrolig god at snakke med. Det er helt forståeligt, at du savner alt det, som din mormor var for dig.

Du skriver, at du ikke føler, at du fik sagt ordentligt farvel. Jeg ved ikke, hvordan jeres sidste møde var, men i dit brev lyder det til, at du er en meget kærlig og betænksom pige. Det lyder også til, at I havde et dejligt forhold. Det er det allervigtigste. Alt det gode, som I havde sammen, mens din mormor stadig levede.

Når det er sagt, så kan det være en hjælp at prøve at skrive et brev til din mormor. Hvad ville du gerne have sagt til hende som et sidste farvel? Du kan skrive brevet til hende, og fx læse det højt ved hendes grav, tænde et lys for hende eller lave dit eget lille ritual. På den måde kan du få sagt det, du gerne vil til din mormor.

Det kan måske virke mærkeligt, når hun ikke længere er her, men det kan være en stor hjælp at sætte ord på, hvordan du har det. Det kan også være, at du er spirituel og tror på, at hendes sjæl lever videre, og at hun lytter med og følger med i dit liv.

Sådan som du beskriver din kærlighed til din mormor, så er jeg sikker på, at din mormor ønskede det allerbedste for dig. Hun ønskede, at du skulle være glad igen. Du ved det allerbedst selv. Hvad ønskede din mormor for dig? Hvad lærte din mormor dig? De gode ting, som din mormor gav dig, kan du prøve at fokusere på. Din mormor lever videre i dig på den måde.

Udover at skrive et brev og lave dit eget ritual, så er det en rigtig god idé, at du får snakket med nogen om, hvordan du har det. Det kan være din mor, en søster eller bror, eller en god veninde. Hvem snakker du godt med?

At være fælles om sorgen og snakke om, hvad man savner – det kan være en stor hjælp. På den måde kan du mindes din mormor og snakke om alle de gode minder, som I har sammen.

Du kan også finde rådgivning omkring sorg hos Børn, Unge og Sorg her. På deres side kan du læse mere om, hvordan andre unge oplever sorg.

Husk: du er ikke alene.

Jeg håber, at du kan bruge rådene, så du snart kan begynde at fokusere på alt det gode i livet, og alt det gode, som din mormor ønskede for dig. Hun lever videre i dig, og kærligheden til din mormor kan blive dit lys i mørket.

Det håber jeg, at du kan tænke på, når du savner hende og tænker på hende.

Mange varme knus og kærlige hilsner

BørneTelefonen

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat