Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Overvejer selvmord.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år.
Tak for dit brev til BørneBrevkassen, det gør mig ondt for dig, at du har mistet din far. Jeg tænker ikke, der er gået langt tid for dig, og det må virkelig gøre ondt indeni dig, når du tænker på ham. Der må være rigtig mange minder om ham, du bære rundt på. Der er sikkert både gode og mindre behagelige billeder, der kommer og går i dine tanker. - Sådan er det i hvert fald tit...
Det er en rigtig flot måde, du beskriver dine klassekammeraters måde at reagere på overfor dig. Desværre er det en adfærd rigtig mange mennesker har, når de ikke ved, hvad de skal sige til nogen, der har mistet. Alligevel er det ikke i orden, at de opfører sig sådan overfor dig, men måske har de brug for hjælp til at finde ud af, hvordan de bedre kan være der for dig..?
 
Selv om du ikke kan lide at tale om det, tænker jeg på, om du har en lærer du kan tale godt og fortroligt med? Det kan være han eller hun efter aftale med dig, kunne informere dine klassekammerater om, hvordan du gerne vil have de er overfor dig. Det kan måske lyde lidt firkantet, men jeg kender andre børn, der har lavet sådanne aftaler med deres lærer.

Nogle gange har de også aftalt, at de ikke skal være i klassen, når læreren fortæller resten af klassen om, hvordan de havde det. På den måde kunne de børn få fortalt deres klassekammerater at de eks. ville græde i fred, ville trøstes, var nervøse hvis der var mange, når der blev stillet spørgsmål, - men at de gerne ville tale med kammeraterne, om deres oplevelser på tomandshold. Kunne det måske være en mulighed for dig? Hvis det er lettere at få startet på sådan en snak med en lærer, kunne du vise ham eller hende dit brev og mit svar.
Det må være rigtig hårdt for dig, når du føler din mor ignorerer dig. Har du og hende talt om din far/hendes mand, før hun begyndte at skælde ud over ham. Jeg spekulerer på, om hun også savner ham og er ked af det, og derfor ikke ser dig. Det retfærdiggør ikke den måde, du føler hun er på, men kan måske være en del af en forklaring? Kunne du tale med hende om, hvordan du får det indeni, når hun taler grimt om ham.
Hvis du har bedsteforældre, har du så tænkt på at tale med dem om, hvor meget du savner din far? Nogle gange er sådanne bedsteforældre rigtig gode at tale med i sådan en situation.
Selv om du ikke er så meget for sådan noget med sorggrupper, vil jeg gerne anbefale dig en hjemmeside. Den hedder www.bornungesorg.dk ligesom Børns Vilkår er det en hjemmeside hvor børn og unge kan få rådgivning. Denne side henvender sig til børn, der som dig har mistet en forældre. På siden er der en brevkasse som denne, måske kan du bruge nogle af svarene, eller selv skrive dertil? På siden er også et forum, hvor bla sorggrupper og børns erfaringer med sådan nogle diskuteres, det kunne være et kik værd for dig tænker jeg.
Mange kærlige hilsner BørneBrevkassen

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat