Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Mormor og morfar skændes

Hej er en pige på 11.

Min mormor og morfar skændes altid når jeg er hjemme hos dem.
Og hver gang jeg er hjemme hos dem bliver jeg lidt ked af det.

Men jeg tør ikke sige det til dem.

Jeg har snakket med mine forældre om det men det hjælper ikke.

Så jeg ville høre om der var nogle der havde en ide til hvad jeg kunne gøre ved det.

Pige, 11 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 11 år

Mange tak for dit brev. Det er rigtig godt at du skriver, om det der sker, når du er hos din mormor og morfar. Det er aldrig rart, når voksne skændes, og jeg kan godt forstå, at du har brug for nogle idéer til, hvad der kan gøres ved det.

De fleste voksne bliver uenige og skændes fra tid til anden, det skal dog ikke være sådan, at det foregår alt for ofte. Når voksne skændes kan børn blive utrygge og det er ikke rart. Det er derfor vigtigt, at børn som oplever at de voksne skændes også oplever, at de bliver gode venner igen.

Uanset hvor meget eller hvor lidt de voksne skændes, så er det vigtigt at mærke efter inde i sig selv og hvordan man selv har det med det. Hvis det føles ubehageligt, så skal man sige det - præcis som du har gjort, da du fortalte det til din mor og far. Det er rigtig godt, at du kan mærke at det ikke føles godt - og du har sagt det til dine forældre. 

Der kan være flere grunde til, at det måske ikke har hjulpet i første omgang. Derfor tænker jeg, at du skal sige det til dine forældre igen. Du kan overveje at vise dem dette brev, som du så fint har skrevet, for det er vigtigt at de forstår, hvor meget det fylder inde i dig.

Dine forældre kan hjælpe dig med at sige det til din mormor og morfar. Hvis du har mod på det, kan du også selv prøve at fortælle dem, hvad det gør ved dig, når de skændes så meget. Men du skal gøre det på et tidspunkt, når de er gode venner og ikke skændes. Så tror jeg at din mormor og morfar er bedre til at lytte.

Det er så flot, at du har mod til at få sagt det højt, når der er noget, du ikke bryder dig om - det er den bedste måde, at få ændret på tingene. Måske ved din mormor og morfar slet ikke hvor meget det egentlig gør ved dig, når de skændes - derfor skal de vide det, så de kan tænke over det og prøve at tage hensyn til det.

Hvis de bliver ved med at skændes, når du er hos dem, så er det nok en god idé, at du holder pause fra dem. Og måske kan de så øve sig på ikke at skændes, hvis du skal være hos dem. De voksne skal nemlig passe på børnene, så man har det godt.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat