Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min veninde har mistet en kær… hvordan hjælper jeg hende?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Hvor er det sødt og betænksomt af dig, at du gerne vil støtte din veninde. Det er dejligt at have venner, som bekymrer sig om, hvordan man har det. Derfor er hun heldig, at hun har dig.

Du skriver, at din veninde skjuler sorgen bag et smil og et grin, og at det slår dig ihjel. Men mennesker reagerer forskelligt på sorg. Måske har din veninde behov for at gemme sin sorg lidt væk eller behov for at grine for at glemme sorgen lidt? Det kan måske være, at hun foretrækker at græde, når hun er alene. Sådan har nogen det.

Jeg synes det er fint, at du sender hende beskeder og har fortalt hende, at hun kan ringe. Jeg vil opfordre dig til at tro på, at hun har hørt dine invitationer, og at hun nok skal komme til dig, hvis hun har behov. For nogen er det rarest selv at arbejde med sorgen, og så vide, at de har venner, som er der, hvis de får lyst til at tale om det.

Du skriver, at du selv har oplevet at miste din mormor. Det kan måske også forklare, hvorfor du er så opmærksom på, hvad der sker med din veninde nu. Du har selv prøvet at miste, og du ved, at det gjorde ondt. Måske vækker din venindes oplevelse også nogle af de følelser omkring din mormors død til live i dig? Og gør dig ked af det igen? Sådan kan man godt have det.

Selvom følelserne kan være de samme, så er det ikke sikkert, at det som var godt for dig også vil være godt for din veninde. Som jeg skrev tidligere i mit svar, så kan mennesker reagere forskelligt på sorg. Derfor vil jeg også råde dig til at give plads til, at din veninde måske ikke finder trøst på de samme måder som du har gjort. Alle mennesker må finde deres egen vej gennem sorgen.

Du skriver, at du ønsker, at hele din venindes sår og hjælpe hende til at få det bedre. Jeg tror allerede, at du har gjort det bedste en ven kan gøre. Nemlig at vise hende, at du er der for hende og at du gerne vil tale med hende om hendes følelser. Nu er det op til hende at finde ud af, hvad hun føler behov for. At sørge kan tage tid og der kan være forskellige behov på forskellige tidspunkter. Så selvom hun måske ikke er interesseret i at tale nu, så kan det godt være at hun bliver det senere.

Jeg håber, at mit svar gav dig nogle ideer til, hvordan du kan forholde dig til din veninde. Hun er vel nok heldig, at hun har dig.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

 

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat