Brev

Min Sorg

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 11 årig dreng

Jeg kan sagtens forstå din sorg. Alle sørger på deres måde, og på den måde som føles rigtig for dem. Det er da klart at din sorg er stor, når din mormor har haft en stor plads i dit liv.

Når man mister nogen, er det helt almindeligt, at kroppen lukker ned i en periode. Nogen husker ikke så godt, nogen sover ikke så godt, nogen hører ikke så godt og mange tanker tænkes om den man har mistet. Lige som det er helt almindeligt, at man bliver bange for, at andre omkring vil dø.

Det er godt, at du kan snakke med dine forældre. Det er ikke altid nok med en snak eller to. Der skal mange snakke til før sorgen opløses lidt efter lidt.

For nogen kan det hjælpe at skrive et brev til den, man har mistet. Det kan være en måde, at få lidt styr på alle ens tanker og følelser. Ligesom du også får skrevet alle de ting som du ikke har fået sagt. Mon det kunne virke for dig?

Det kan også være godt at finde billeder af din mormor, så du og din familie kan snakke om hende og dele jeres minder og sorger. Man kan også lave en æske, hvor man har ting, billeder og breve, som kan hjælpe en til at mindes. At tale med andre om sorgen og savnet til den man har mistet, kan gøre det lidt nemmere at være i sorg.

Du vil altid have dine minder om din mormor, de ting hun betyder for dig og de I to havde sammen. Det er der ingen, der kan tage fra dig. De vil være hos dig for altid.

Måske har I en samtalegruppe på skolen for børn som har mistet et familiemedlem? Eller måske din lærer kender til en gruppe i din kommune. I gruppen taler man med andre børn, som har mistet en de holder af.

Jeg vil foreslå, at du taler med dine forældre igen. Det er faktisk også rart, at tale med nogen som kendte din mormor og dele minder sammen. De kan også tale med din lærer sammen med dig.

Det kan også være, at du på et tidspunkt har mod på at læse om andre børn og unge, som har mistet. Rådgivningen Børn, unge og sorg   kan du se,  hvordan andre børn og unge har fået hjælp. Og det er muligt at ringe, smse, brevkasse og ringe ind. Der er også grupper man kan være med i, hvis man har brug for det.

Du er også velkommen til at ringe ind til Børnetelefonen 116 111, og tale med en af vores dygtige rådgivere.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

 

 

 

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat