Brev

Min mor har kræft

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år,

Det er godt nok en voldsom oplevelse, du har haft. Jeg forstår godt, at det har givet ar på sjælen! At se sin mor falde om og blive alvorligt syg er, som du selv siger, en traumatiserende oplevelse.

De tanker du går med, giver god mening for mig. Det, at du tænker på din mors død og hendes begravelse, kan være en måde hvorpå du prøver at beskytte dig selv mod flere traumer. Samtidig er kræft en alvorlig sygdom, og ingen kan helt vide, hvordan det vil gå din mor. At hun dør er en mulighed, som jeg synes det er helt naturligt, at du kommer til at tænke på.

Jeg tænker samtidig, at du nok har brug for at få udtrykt de tanker og bearbejdet dem. Derfor er det også så godt, at du har skrevet dit brev.

Jeg kan godt forstå, at du tænker, at andre mennesker vil sige ting som “det sker ikke” og “hun overlever”. Det har du måske allerede oplevet nogen sige? Den slags kommentarer kan gøre, at man føler sig endnu mere alene med sine tanker om, at det værste kan ske.

Andre mennesker siger ofte den slags i den bedste mening. Mange har ikke selv prøvet at være tæt på en alvorligt syg, og de ved derfor ikke, hvad der er godt at sige. De får lyst til at trøste, men tænker måske ikke over, hvordan deres forsøg på trøst, føles for dig.

Det kan være en mulighed at sige til dem: “Når du svarer sådan, så bliver jeg mere ked af det. Jeg har sådan brug for bare at få lov til at være ked af det og bange.”

Måske er der en voksen, som du kan betro dig til omkring de tanker du går med? Det kan både være om din frygt for, at din mor dør, men også tankerne omkring hele forløbet – det er helt op til dig, hvor meget du føler for at fortælle.

Hvis din far selv er et svært sted ovenpå alt det, der sker med din mor, kan det også være en bedsteforælder, moster eller lærer. Det vigtigste er, at det er en du har tillid til og kan åbne dig overfor og som kan hjælpe dig videre. Jeg tænker nemlig, at det nok vil være godt for dig at få talt om dine følelser og tanker med en som lytter. Det kan eksempelvis være gennem Børn, Unge og Sorg som både tilbyder psykologhjælp eller gruppeterapi med andre børn og unge, som har oplevet nogle af de samme ting, som du selv har været igennem: Børn, Unge og Sorg

Jeg håber, du kan betro dig til en voksen i dit liv, så du kan få hjælp til at komme igennem denne svære tid. Du er også altid velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116 111 eller skrive på vores chat eller SMS. Vi vil altid gerne tale med dig så du aldrig skal stå alene med de tanker, du går rundt med.

De bedste hilsner fra BørneTelefonen

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat