Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Har brug for hjælp

Hej BørneTelefonen.
jeg har en rigtig god veninde. Og hun oplever psykisk vold derhjemme. Der bliver råbt og skreget af hende. Og det er ikke andet end kritik hun får kastet i hovedet. Det er primært hendes mor der råber af hende. Hendes far gør også men han forstår ikke så meget dansk da han er tamiler. Så det er ofte moren der råber.

Her forleden gik hun ud af niende klasse og skulle spise sammen med hendes klasse, men da hun har et dårligt forhold til klassen er det svært for hende. Hun ville derfor ikke med og bad om at blive hjemme. Hendes mor gjorde ikke andet end at råbe af hende fordi hun ikke ville med. Hun vælger ikke at tage med, og da hun kommer hjem, går hun ind på badeværelset. Hendes forældre finder ud af hun ikke kom til den fællesspisning, var de rasende og råbte af hende så hun sad og hyperventilerede på toilettet. Hun siger også hendes mor stod udenfor toiletdøren med en kniv i hånden.

Det her er sket alt for mange gange før. Jeg holder virkelig meget af hende men jeg ved ikke hvad jeg skal gøre for jeg er ikke professionelt indenfor sådan noget her, men jeg vil rigtig gerne, det hjælper ikke at snakker da hun har prøvet det et par gange i fortiden men det hjælper desværre ikke, da hendes mor ikke gør andet end at råbe af hende.

Jeg vil rigtig gerne hjælpe men jeg ved ikke hvordan.
V.H anonym pige.

Pige, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære anonyme pige.

Tusind tak for dit brev. Det skinner tydeligt igennem i dit brev, at du er en enormt omsorgsfuld person og en fantastisk ven at have. Det vil jeg gerne give dig stor ros for! Din veninde er meget heldig at have en som dig i sit liv.

Jeg kan sagtens forstå, at du bliver bekymret for din veninde, når hun fortæller dig, hvad hun bliver udsat for derhjemme. Det lyder som en rigtig svær situation at være i – både for hende, der skal leve med psykisk vold, men også for dig, som kender til det og som skal gå rundt og have ondt i maven over det.

Du skriver til mig, at du rigtig gerne vil hjælpe, men at du ikke ved hvordan – jeg vil derfor gerne starte med at fortælle dig: du har allerede hjulpet din veninde mere, end du tror, ved at være der for hende, ved at snakke med hende og lytte, når hun fortæller dig disse ting.

Jeg er meget glad på din venindes vegne over, at hun har en ven som dig, som hun kan stole på og som hun tør fortælle disse ting. Jeg håber derfor meget, at mit brev til dig kan hjælpe dig med at få løftet noget af ansvarsfølelsen fra dine skuldre, samt give dig nogle idéer til, hvad du kan gøre for at hjælpe din veninde endnu mere end det, du allerede har gjort.

Du kan være der for din veninde

Mit første råd til dig er, at du kan blive ved med at være der for din veninde. Du kan forsikre hende om, at du altid står klar til at snakke og lytte, hvis hun har brug for det.

Jeg vil forslå at din veninde taler med en voksen

Du kan opfordre din veninde til at snakke med en voksen om det, der foregår hjemme hos hende. Måske har I en sød lærer på skolen, som kan hjælpe jer, eller måske har din veninde lyst til at snakke med dine forældre om, hvordan hun har det derhjemme? Hvis du har mod på det, kan du eventuelt tilbyde din veninde, at du gerne vil hjælpe hende med at få det sagt til en voksen. Hvordan vil det mon være for dig, at tilbyde hende?

Det er de voksnes ansvar

Hvis din veninde ikke har lyst til at fortælle det til en voksen, skal du vide, at det er helt okay og faktisk rigtig sejt af dig, hvis du tør sige det til en voksen selv.

Måske er dine forældre gode at snakke med om sådan nogle ting? Jeg tror, at det kunne være rigtig dejligt for dig at få noget af den vægt af dine skuldre, som du går rundt med lige nu.

For selvom det kan føles hårdt, og du føler, at du gerne vil gøre en masse for at hjælpe din veninde, så er det faktisk helt okay og en rigtig god idé at lægge det ansvar over på en voksen i stedet. En voksen ved som regel, hvad der er det rigtige at gøre i en situation, og det er en del af de voksnes job at passe på børn.

Du kan fortælle din veninde om hendes rettigheder og om, hvor man kan søge hjælp

I Danmark er det heldigvis sådan, at man som barn har en række rettigheder. En af disse rettigheder er, at man som barn har ret til omsorg, tryghed og at blive behandlet med respekt. Kort sagt betyder det, at dine forældre skal passe godt på dig. Det betyder også, at de skal sørge for, at du har det godt og er tryg derhjemme. Hvis ens forældre ikke sørger for dette, så har man ret til at få hjælp.

Når jeg læser dit brev, lyder det som om, at din venindes forældre ikke altid behandler hende med respekt og sørger for, at hjemmet er et trygt sted at være – faktisk nærmere det modsatte. At blive udsat for psykisk vold derhjemme, det er omsorgssvigt. Det at stå med en kniv uden for døren på en truende måde er meget grov psykisk vold, og det er på ingen måde okay!

Hvis du har lyst, kan du eventuelt fortælle din veninde om BørneTelefonen og hvordan man kontakter os. Man kan både ringe og skrive anonymt til BørneTelefonen. Hvis din veninde får lyst til at kontakte os, kan vi hjælpe hende med, hvilke mennesker hun kan hive fat i for at få hjælp til at få det bedre.

Kommunen kan hjælpe

Det kunne for eksempel være at kontakte kommunen, som er dem, der skal hjælpe børn og familier, der ikke har det godt. Kommunen kan også give gratis og anonym rådgivning til børn og unge, som har det svært derhjemme. Du kan fx vise din veninde den her video om hvad: kommunen er.

Bisidder fra BørneTelefonen

Din veninde har ret til at få en bisidder herinde fra os på BørneTelefonen. Det er gratis. Det er en voksen, der kan hjælpe hende med fx at kontakte kommunen og fortælle, at der er brug for hjælp til at det bliver mere trygt at være i hendes familie. Hun kan læse mere om vores bisiddere lige: her.

Det kan sagtens være at det er for stort et skridt for din veninde at tale med os eller kommunen lige her til at starte med. Så kan det være at det er rart for hende i stedet at starte med at læse lidt om hvad, hun kan gøre. Hun kan starte her, hvor vi skriver lidt om hendes rettigheder, når der er: psykisk vold i familien.

Jeg håber meget, at mit brev var svar på dit spørgsmål. Jeg hepper virkelig på dig, og jeg håber meget, at følelsen af ansvar er blevet løftet lidt fra dine skuldre. For selvom du måske viser hende alle de her forslag, så husk på at det er de voksnes ansvar. Og du har allerede været en stor hjælp og støtte for hende.

Jeg ønsker alt det bedste for dig og din veninde, og I er begge velkomne til at skrive herind til brevkassen igen eller til at ringe til BørneTelefonen på telefonnummer 116111.

Kærlige hilsner fra BørneTelefonen

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat