Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Er det hjemve eller spøgelser fra fortiden?

Hej børnetelefonen.

Jeg er lige nu på udveksling i X  (har været her i 3 ud af 10 måneder) og jeg føler mig meget forvirret.

Jeg har det super godt med min værtsfamilie men alligevel er jeg ked af det når jeg er alene.

For at giv jer lidt baggrunds information: Jeg blev for 2-3 år siden overfaldet og led derefter af angst. Jeg er ovre angsten nu, men nogle gange finder jeg mig selv i en periode hvor jeg er ked af det hele tiden og græder mig i søvn. Har ikke gået til psykolog for min angst, da min mor er psykolog og jeg derfor ikke har tænkt at det var nødvendigt. Men nu sidder jeg på den anden side af atlanten, og det er ikke fordi jeg ikke har lyst til at være her (dette har været min største drøm siden 4 klasse), men det er super hårdt ikke at kunne få et kram af min mor når jeg har brug for det.

Jeg prøver at holde mig så aktiv som muligt, men hver aften når resten af familien er gået i seng og jeg finder mig selv alene på mit værelse i en kæmpe bunke lektier, sker det alligevel at jeg bliver super ked af det. Jeg kan ikke helt finde ud af om det rent faktisk er hjemve eller om det bare er en af de perioder jeg også havde derhjemme før jeg tog afsted.

Jeg ved ikke helt hvad min pointe er, tror bare jeg havde brug for at fortælle nogen om det.

Pige, 17 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Du

Hvor er det godt, at du fortæller det. Og hvor er det stort, at du sidder derovre på den anden side af Atlanten – når det nu har været din plan siden 4. klasse. Det er godt, at du har det supergodt med din værtsfamilie og ikke tænker på at tage hjem.

Men du har perioder, hvor du bliver rigtig, rigtig ked af det. Og du ved ikke, om det rent faktisk er hjemve. Eller om det ligner de perioder, du havde, før du tog afsted – hvor du havde noget angst på grund af et overfald. Du skriver, at du/I dengang tænkte, at du ikke havde brug for psykolog. Men nu overvejer du, om det valg har konsekvenser. I form af perioder, hvor du nu er meget ked af det.

Kan det tænkes, at det er lidt af hvert? Lige som rigtig mange andre unge på udveksling, har du hjemve. Du er trods alt helt ovre på den anden side af Atlanten i rigtig lang tid. Og du har måske en øget sårbarhed fra overfaldet, der spiller sammen med din hjemve. For flere ting spiller oftest sammen på en kompleks måde og bidrager til følelsen af angst, nedtrykthed eller andre ting. Måske er det også sådan i dit tilfælde.

Uanset jeres valg dengang om ikke at gå til psykolog, er du kommet rigtigt langt– for du er ved at gennemføre en udveksling i USA. Du holder dig aktiv, når følelserne kommer. Og du finder dig selv i en stor bunke lektier om aftenen – selv om du er super ked af det. Du er heller ikke bange for at tænke over, hvordan ting hænger sammen. Eller fortælle andre om den. Det siger noget om din evne til at håndtere en vanskelig situation -  og din vilje til at gennemføre - og lykkes med noget, der er dit! Det er stærkt gjort af dig – på trods af din forhistorie!

Det er aldrig ’for sent’ at gå til psykolog. Og måske kunne det være en god hjælp for dig, at få en af dele dine tanker med lige nu? En der også kan hjælpe dig med at finde ud af, om der er noget fra overfaldet, der ikke er blevet bearbejdet og derfor stadig fylder. For selv om man er god til at håndtere situationer i livet, kan man sagtens i en periode have gavn af en dialog med en professionel. Og det giver noget andet, når det ikke er ens mor – selvom jeg er sikker på, at din mor har været en god hjælp for dig.

Du skriver, at du har det rigtig godt med din værtsfamilie. Mon du har fortalt dem, at du nogle gange er ked af det? Ellers kunne du overveje at gøre det. Hvis de ved, hvordan du har det, kan de nemlig bedre støtte dig, så du får et godt ophold hos dem. 

Kærlig hilsen BørneTelefonen 

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat