Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Døende far

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 17 år,

Det lyder som om, at du og din familie er inde i en rigtig svær tid lige nu. Jeg kan godt forstå, du ikke ved, hvad du skal gøre – og hvem du kan snakke med.
Når man oplever noget, der er så svært, som når din far er døende, kan man have brug for rigtig meget hjælp og støtte. Selvom det måske kan føles som om, at det eneste, man snakker om, er det helt naturligt, at det er dét, der fylder ens tanker, og at det er dét, man har brug for at snakke om. Det er slet ikke et svaghedstegn, at man har det sådan – tværtimod! Det er en stor styrke, når man taler højt om sine tanker. Det er nemlig helt nødvendigt, at tale om dét, der er svært, hvis man skal få det bedre.

Man kan dog godt synes, det bliver for meget, hvis det pludselig er det eneste, man får snakket med sine veninder om. Veninderne kan nemlig også være gode til at holde pause fra alle tankerne og følelserne med. Når man laver noget med sine veninder, kan det være, at man, måske bare i et øjeblik, hygger sig og endda får tænkt på noget andet.

Derfor kan der være godt at have flere at tale med. Det kan være, at du også taler med din mor om det? Det kan også være rigtig godt, men det kan også være, at I hurtigt bliver kede af det, når I snakker om det – måske fordi I begge er så tætte på din far. Derfor kan det være, at det ville være godt for dig at snakke med en, som er tæt på – men lidt længere ’væk’ fra din far? Det kunne være et andet familiemedlem: en moster eller en bedstemor, f.eks.? Man kan også have brug for at tale med én, som er helt uden for familien. Det kunne være en psykolog eller en lærer på skolen.
Måske kan du tale med din mor om, at din fars sygdom fylder rigtig meget hos dig, og at du har brug for at tale med nogen om det? Det kan være, at din mor kan gå med til lægen, som kan hjælpe dig med at finde ud af, hvem du kan tale med, så du kan få bearbejdet nogle af de svære tanker og følelser, du går rundt med lige nu. Lægen ved også, om der findes særlige tilbud til pårørende, som man kan benytte sig af. Det kan fx være hos https://bornungesorg.dk/ Her kan du få støtte og behandling, og du kan også blive ringet op af en psykolog fra Børn, Unge & Sorg. Det er gratis og de kender til sorg og det at have en alvorlig syg forælder. Måske vil det være et godt for dig at snakke med nogen, som også kender til det.

Hvis du ikke synes, at du kan tale med nogen, som er tæt på dig, og hvis du ikke helt ved, hvordan du skal snakke med din mor og bestille tid hos lægen, er du også meget velkommen til at SMS’e eller ringe til os på nummer 116 111 eller skrive til os på Chatten. Vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde ud af, hvem du kan snakke med. Du er også velkommen til at ringe eller skrive, hvis du har lyst til at vende dine tanker med os.

Hvis du har lyst, kan du også læse lidt om, hvad man kan gøre, når der er sygdom i familien, på vores hjemmeside lige her: https://bornetelefonen.dk/tema/sygdom-familien.

Det er vigtigt, at du ikke går med det hele alene, og det er en styrke – ikke en svaghed – at du taler om dét, der er svært! Det må du endelig blive ved med.

De kærligste hilsner
BørneTelefonen

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat