Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Død morfar.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære KK
 
Mange tak for dit brev. Jeg er rigtig ked af at høre, at du har mistet din morfar og jeg kan sagtens forstå, at du er ked af, at han døde.

Døden er en svær størrelse. Vi taler om det, som du også skriver, i forbindelse med kristendommen men, når man så selv oplever at miste en man har tæt på, så er det noget helt andet. Man kan ikke helt forberede sig på det. Og det er rigtig hårdt at se alle dem man holder af være kede af det. Men det er en helt normal måde at reagere, når nogen dør og vi sørger over det.

Det er rigtig vigtigt at du får talt om det. Du skriver, at du ikke kan lide at tale med din familie om det og du tit bare siger at du har det fint. Er der mon en anden eller nogen andre, som du kan tale med om sorgen og savnet af din morfar? En lærer, måske kristendomslæreren eller en god veninde? Hvem mon du tænker, vil være god at tale med?

Nogle gange kan det hjælpe at skrive sine tanker ned, hvis man har rigtig svært ved at tale om det. Hvad tænker du om det? Måske kunne du skrive et brev til din mor, hvor du fortæller om hvordan du har det og at det hele bare er rigtig svært. Jeg tænker at din mor sagtens kan fornemme, at du er ked af det.

Du skriver også, at du indimellem må blive hjemme fra skole. Når man er rigtig ked af det og har mange tanker, så kan det være svært klare skolen og så kan det være godt med en dag, hvor man bare kan slappe af. Jeg tænker dog også, at du har rigtig meget brug for at komme ud med dine tanker, så du kan få det bedre. For det er helt ok at savne og sørge, og det er helt ok at være ked af det.

Mange børn som har mistet har glæde af at lave nogle forskellige ting for, hvornår de tænker på den de har mistet. Det kan fx være noget man kan gøre, som minder om den man har mistet. Man kan lave en mindebog med foto og andre ting, som man kan tage frem engang imellem eller man kan skrive et brev til den man har mistet.

Måske var det noget dig og din mor kunne lave sammen? Det kan også gøre det nemmere at tale om noget, som er svært, når man laver noget sammen. Det kan være du finder et billede af din morfar og kigger på det sammen med din mor, og I så får talt om morfar. Hvis du så kan mærke, at du bliver ked af det og tårerne presser på, så prøv at giv dig selv lov til at blive ked af det...har du brug for at græde, så synes jeg, at du skal græde. Jeg gætter på, at din mor vil trøste dig - måske bliver hun også ked af det, det er helt ok. At blive ked af det, er en måde at komme igennem sorgen og savnet og det hjælper også på, at du får mere ro indeni.

Jeg håber du kan bruge svaret.

Du er selvfølgelig altid velkommen til at ringe eller sms'e til Børnetelefonen 116111, hvor der sidder en rådgiver klar til at tale med dig.

De bedste hilsner BørneTelefonen

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat