Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

død

Kære bb

jeg har for ikke ret lang tid siden mistet min mor af kræft

jeg aner ikke hvad jeg skal gøre af mig selv

hjælp

Dreng, 12 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 12 år.

Tak for dit brev herind til BørneBrevkassen. Jeg er glad for du har skrevet herind til. Når nogen dør, er det rigtigt hårdt for dem, der er tilbage. Specielt når du ikke er ældre end du er, kan det være rigtigt svært at komme videre. Jeg tænker, at det ikke er noget du skal gøre alene, men derimod at du skal have hjælp til det.

En så forfærdelig sygdom som kræft har mange gange et langt og svært sygdomsforløb forud for dødsfaldet. Andre gange kan det gå så hurtigt, det næsten ikke er til at forstå. Når man som du, er meget tæt på den der dør, er sådan en periode en ekstra svær byrde at bære. Måske er der nogle voksne, der har talt om, at din mor nu har fået fred, at I nu kan komme videre eller de har sagt andre sætninger i samme retning. Måske har du selv i den tid, I har været igennem, tænkt en masse mærkelige tanker.  Det er helt naturligt. Det er også helt naturligt, hvis du føler dig helt tom, modløs eller oveni købet måske kan føle lidt lettelse over det er overstået. Der er mange forskellige måder at reagerer på og mange tanker, der følger med, når man mister én man elsker. De er alle helt okay at have, og de er der, fordi du er i sorg.

Rigtigt mange mennesker har svært ved at tale med de efterladte, de ved ikke hvad de skal sige. Desværre er der mange, som så vælger at lade som ingenting er sket, er det noget du også har oplevet? Derfor tænker jeg også, du har brug for hjælp, sådan at du kan dele og tale om din sorg. Der findes forskellige steder, hvor du kan få hjælp, prøv eksempelvis at se på

http://www.bornungesorg.dk/
 Måske kan det have interesse for dig, eller måske siden

http://www.cancer.dk/omsorg/sorggrupper+boern+unge/

Det er vigtigt, at du har nogen at tale med om din sorg og dit savn. I dit brev, skriver du ikke noget om din familie i øvrigt. Det er måske også en svær tid for din far lige nu, og han har måske heller ikke så meget overskud. Er der nogen i din familie, som du tænker, kan tale med dig? En som du har det okay med at græde sammen med, og en som du kan fortælle til hvordan du har det? Specielt den første tid, kan være rigtigt vanskelig at komme igennem, hele din hverdag er jo ændret. På Børns Vilkårs hjemmeside er der et tema omkring sorg, måske vil det være værd for dig at læse. Du kan finde det her

http://www.bornetelefonen.dk/Temaer/Sorg.aspx  

Der findes også et tema om sorg og om at miste på vores mobilsite, som du kan gå ind på, hvis du har en mobiltelefon. Det er lidt anderledes end vores hjemmeside.

Jeg håber, at du også kan finde lidt støtte her.

Du er altid meget velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116 111, du behøver ikke have et spørgsmål for at ringe til BørneTelefonen. Du må gerne ringe, sms´e eller chatte og bare fortælle om, hvordan du har det.

Mange kærlige hilsner

BørneBrevkassen.

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat