Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Bange for at min mor bliver trist

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år,

Det er aldrig rart, at se nogen man holder af være ked af det. Sådan har de fleste det. Man vil så gerne være der og sige det rigtige, men det kan nogle gange være svært.

Din mor er meget heldig at have dig. Det lyder som om, at du gerne vil være der og støtte hende, selvom du synes, at det er svært.
Man kan aldrig forberede sig på, hvordan man selv/andre reagerer på at miste én. Men som du selv siger, bliver din mor nok ked af det, hvilket jo er helt forståeligt.

Jeg tænker, at du måske allerede nu, kan tage en snak med din mor. Fortæl hende, at du tænker meget på hende og din mormor. Og at du på ingen måde er ligeglad med, at hun er ked af det. Fortæl at du bare har rigtig svært ved følelser, og du ikke rigtig ved, hvad du skal gøre af dig selv, når hun er ked af det.

Hvad tænker du om det?
Måske du kunne sige til hende, at hun må sige til, hvis der er noget du kan gøre for at hjælpe? Samtidig skal du også huske på, at du selv kan blive ked af det. Og det er helt okay. Nogle gange, kan man godt føle, at man skal gemme sine følelser, når andre er kede af det. Men sådan er det ikke. En af de vigtigste ting, når det kommer til sorg, er at give sig selv og andre lov til, at være ked af det og at tale om det. Man kan også mindes den person, som man savner. 

Du kan også tale med hende om din mormor på en mere glad måde. Du kan spørge din mor om, hvad hendes bedste minde er med din mormor. Hvordan din mormor var, da din mor var barn osv.
I kan også kigge på gamle billeder af hende. Det kan også være rart for din mor, at få lov til at tænke tilbage på alle de gode minder, som hun har haft med din mormor.

Faktisk er jeg sikker på, at din mor godt ved, at du er ked af det - også på hendes vegne. Du lyder som en rigtig sød og omsorgsfuld datter.

Du kan læse mere om sorg her: https://bornetelefonen.dk/tema/sorg

Mange hilsner fra

BørneTelefonen

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat