Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

ubehalig oplevelse på nettet

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære du,
Tak for dit brev til BørneBrevkassen. Jeg kan sørme godt forstå, at du har svært ved at glemme det billede igen og samtidig er i tvivl om, hvem du kan dele din frustration med. Jeg kender godt det chatforum du beskriver og ved at op mod 80 % af brugerne er nøgne, så det er ikke et sted, jeg vil anbefale nogen børn/ unge at bruge. Det er også grunden til at jeg har fjernet navnet på sitet i dit brev- så ikke andre får lyst til at tjekke det ud...

Det lyder til at have været en voldsom og forvirrende oplevelse for dig, og sådan nogle oplevelser, kan vi have svært ved at finde ud af, hvor vi skal gøre af. Det kan sommetider næsten føles som om, et sådan billede bliver brændt ind på vores nethinde og vi ikke kan slette billedet igen.

Når vi har det sådan med billeder af noget, vi har oplevet, er det fordi det på godt eller ondt har gjort et rigtig stort indtryk på os. Og det har denne oplevelse gjort med dig, hvilket er helt naturligt. Jeg tænker egentlig, at du reagerer helt normalt og sundt, på en meget unormal situation. Kan du følge mig? (Dine reaktioner er helt naturlige i en sådan situation, men det er situationen som slet ikke er normal...)
Det lyder som om, I har siddet midt i en god og sjov stemning, flere veninder sammen og så kommer det frem på skærmen, nærmest ud af det blå.. Jeg forestiller mig, at det har været både unaturligt og voldsomt at se på. Det er jo to verdener, som slet ikke hører sammen. Den lille søde pige og den nøgne mand – to modsætninger, som intet har med hinanden at gøre, lige meget om det er hendes far eller ej. Og jeg kan godt forstå, at I umiddelbart tænker, at det er hendes far, men som du selv skriver, så kan vi ikke vide det.

Men hvad enten det er hendes far eller ej, er det en forbudt handling, den mand laver. Det er dybt krænkende overfor den lille pige og jeg tænker, at det er det, du kan mærke i din egen mave, og som giver dig lyst til at græde.
Når du siger, at du ikke har lyst til at tale med din mor om det – er det så fordi, du har svært ved at fortælle hende, at du var inde på den chatside eller er det selve billedet / oplevelsen, du ikke har lyst til at fortælle hende om? Hvis det er fordi, du ikke må være på den chatside, kunne det så være en mulighed at sige til hende, at du har brug for at dele en oplevelse med hende, men hun bliver nødt til at love dig ikke at blive sur på dig over, at du har været på den chatside? At du har brug for hendes støtte i form af, at hun er voksen og din mor..? Tror du, du ville kunne lave en sådan aftale med hende? 

Måske har du slet ikke lyst til at dele det med din mor? Kunne der være en anden voksen, som du stoler på og har tillid til? Hvor du fra starten af siger, at du har brug for en voksen skulder at læsse af på, men at du ikke har brug for at blive skældt ud; eller opdraget i den situation? Hvis du kan sige helt tydeligt, hvad du godt kunne tænke dig af den voksne, hvad enten det er din mor eller en anden, så tror jeg måske godt, at du ville kunne få det, tænker du også det?
 
Jeg synes, det vil være en rigtig god ide, at I også I veninder taler sammen om oplevelsen, som du selv er inde på. Jeg gætter på at de andre også går og tumler med et ubehag og I vil måske kunne hente en del støtte i hinanden i kraft af, at I har delt den oplevelse sammen... Men med al respekt for dig og dine veninder, så er det et meget alvorligt emne at sidde alene med, når man er 12 år og jeg tænker, det som en alt for alvorlig oplevelse til at I, som veninder, kan hjælpe hinanden helt videre. 
I forhold til at tale med dine veninder om det, så kunne det måske være en mulighed bare at være ærlig og spørge dem, om de kunne have lyst til at tale om den oplevelse, I havde sammen forleden dag? Det kan godt være, der er en af dem, som bare ikke har lyst til at tale om det og så må I andre selvfølgelig respektere det.. Men måske sidder de andre med samme tanker og frustrationer som dig, og så kan I måske finde en støtte i at dele hinandens tanker.. Men måske bare start med at spørge dem, om de har lyst til at tale om det.
Hvis du ikke har en voksen, som du umiddelbart lige har lyst til at tale med det om, så tænker jeg, at det måske kunne være rart for dig at ringe til BørneTelefonen 116 111 og fortælle om din oplevelse. Der er mange som oplever, at for hver gang man fortæller om en skidt oplevelse, så bliver den en lille smule mindre og dermed lidt nemmere at "bære" rundt på. Og på et tidspunkt så bliver den en lille bitte følelse, som man godt kan holde ud, og som man faktisk kan gå hen og glemme ind imellem..
Det kan også være, at den voksne du taler med, måske har et par gode tanker, som kan hjælpe dig videre.. Kunne man ikke godt håbe på det?
Til sidst får jeg lyst til at sige noget, som du sikkert allerede godt ved... Nemlig at I selvfølgelig skal tænke jer rigtig godt om, hvilke chatroom og sider I går ind på - Det er for at passe på jer selv, så I ikke risikerer at få sådan en dårlig oplevelse igen. Skulle det alligevel ske en anden gang, at du/ I oplever lignende, så skal du vide, at man på Red Barnets hjemmeside faktisk har mulighed for at anmelde børneporno! (Hvad det her ville regnes som). Derfor kan det være en god ide at tage et skærmbillede og gemme det, så man efterfølgende kan sende det som bevis. (Det kan man gøre helt anonymt.) Red Barnet videresender så oplysningerne til politiet.

Jeg håber, at du føler du fik svar på dine tanker.
Bedste hilsner BørneBrevkassen

Hvordan er dit digitale fællesskab?

Når man skriver sammen online, kan tonen hurtigt blive grovere, og vi kan nemt misforstå hinanden. Det kan være fordi, vi ikke kan se andres reaktioner, og derfor ikke opdager, at de måske er blevet kede af det.

Er du blevet mobbet, holdt udenfor eller talt grimt til på nettet, er det ikke okay. Og der er heldigvis en masse voksne, som skal hjælpe dig med at få det stoppet, så du kan få det bedre.

Klik dig videre her og få gode råd til dit digitale liv og fællesskab!

Trin for trin hjælp
Har du været udsat for ulovlig billeddeling? Få hjælp her, hvis nogen har delt et billede eller en video af dig.

Er dine private billeder blevet delt?

billeddeling

Er dine private billeder blevet delt? Eller har du selv delt billeder eller videoer?

Uanset om du selv har delt, har modtaget noget eller selv er blevet krænket, er det det vigtigt, at du reagerer.

Læs mere her og få hjælp til, hvad du kan gøre hvis du er stødt på det eller selv har været udsat for billeddeling. Du kan også få gode råd, læse andre børns breve, quizze eller se film om billeddeling.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat