Brev

Skal, skal ikke.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14, snart 15
Puha, hvor bliver jeg berørt og ked af det, når jeg læser din historie. For historien er desværre et eksempel på, at vi ikke kan stole blindt på de mennesker, som vi møder via nettet – og det er både skræmmende og også rigtig trist at erkende. Derfor vil jeg gerne starte med at takke dig for, at du deler din historie. Jeg håber, at jeg måske kan give dig nogle ideer til, hvad du nu kan stille op, så du kan lægge oplevelsen bag dig.. 
Jeg er nemlig slet ikke i tvivl om, at du har lært rigtig meget af oplevelsen, og derfor håber jeg, at din historie måske kan være med til at minde andre om, at vi skal være på vagt, når vi deler billeder på nettet, for selvom man tror, man har en fortrolighed, så kan man aldrig være 100 procent sikker, desværre. På vores hjemmeside har vi et tema om digital krænkelse – og jeg tænker, at det vil være rigtig relevant for dig at læse. Her kan du bl.a. læse, at ham fyren faktisk ikke kan anklages for noget, før billederne er offentliggjorte. Med andre ord kan det desværre være svært at bevise noget, når det "kun" handler om trusler. Jeg ved ikke, om du allerede har gemt de beskeder, som han har sendt til dig – eller om du måske har slettet dem? 
Hvis man skal bevise noget, har man desværre brug for nogle beviser, da det ofte er meget svært, hvis de eneste beviser er påstande. For som du måske har hørt, kan man risikere, at det kommer til at handle om påstand mod påstand. Derfor vil jeg råde dig til, at du gemmer alle beskeder, hvis han nogensinde kontakter dig igen - for det kan være vigtigt bevismateriale i en politisag. Hvis du er interesseret, kan du læse mere om dine rettigheder her: http://www.bornetelefonen.dk/Temaer/Digital-mobning/Rettigheder.aspx. 
Når jeg læser, hvordan du reagerede på, at han kontaktede dig igen og forsøgte at true dig til flere billeder, får jeg brug for at rose den måde, du reagerede. Hvor er det bare sejt, at du ikke valgte at sende flere billeder, men derimod valgte at fortælle det til din mor. Det har helt sikkert være grænseoverskridende, men forhåbentlig har du også oplevet det som enorm lettelse af kunne dele det med en voksen. For det er ikke rart at gå alene med trusler hængende over hovedet. Derfor er det så vigtigt – og meget modigt, at du fortalte din mor om det, så I sammen kunne kontakte politiet. 
Jeg kan forstå, at politiet rådede dig til at slette dig fra snapchat, så han ikke længere kan kontakte dig igennem det medie. Det lyder umiddelbart som en rigtig god ide at følge politiets anvisninger, men jeg kan også forstå på dig, at du ikke er helt afklaret med, hvordan du bedst muligt kan sikre dig selv. Når du fortæller, at du rigtig gerne vil anmelde det, tænker jeg, at det bedste vil være at tage kontakt til politiet igen. De bør kunne oplyse dig om, hvordan det rent praktik vil foregå, hvis du vælger at lave en rigtig anmeldelse. Det er nemlig dem, der også kan vurdere, hvordan og om dine beviser kan blive brugt imod ham – for som jeg forstår det, så har han endnu ikke offentliggjort nogle billeder af dig. Er det mon rigtig forstået?! 
Om der en dag vil være en retssag, kan ingen vide. Derfor synes jeg, at du skal overveje, hvordan du bedst selv kommer videre. Måske vil det være svært at lægge låg på oplevelsen, hvis du ikke laver en rigtig anmeldelse – også selvom du ikke ved, om det ender med, at han bliver fanget. Det kan være en måde, hvorpå du får sagt fra. At det ikke er okay at true andre! At anmelde episoderne kan altså være en måde at få sagt fra på. 
Det kan også være, at du selv føler, at du kan komme videre uden anmeldelsen. Du skal i hvert fald vide, at du er i din gode ret til at anmelde ham, men du skal kun gøre det, hvis du føler, det er det bedste for dig! Måske skal du tage en snak med din mor, så I sammen kan finde frem til den løsning, der passer dig. Det kan også være, at I sammen kan kontakte politiet igen, hvis du/I har nogle spørgsmål, som I gerne vil have svar på, før I træffer den endelige beslutning. 
Hvis du gerne vil hjælpe andre, så synes jeg, at din historie – og dit brev hertil – på en meget klar og præcis måde fortæller, hvorfor vi desværre skal være meget opmærksomme og skeptiske, når vi deler billeder med hinanden.. Du er ingen ”dum” pige, men derimod en kvik pige, der i et kort øjeblik lod dig rive med – og hvis andre unge mennesker ikke skal begå samme fejl, kan en historie som din være med til at sætte fokus på nogle uskyldige billeddelinger, der desværre kan misbruges - også af personer, som virker til at være nogle "gode" mennesker... inde på www.sikkerchat.dk kan du og din mor også læse mere om at være på nettet og passe på sig selv samtidigt.
Derfor håber jeg, at du måske har mod på at dele din historie med dit netværk, så ham fyren får sværere ved at behandle sine medmennesker på den måde, som han har behandlet dig. Jo flere personlige historier, vi hører - jo mere opmærksomme bliver vi på, at vi skal være kritiske, når vi sender billeder af os selv til andre. 
Jeg ved ikke, om du er blevet lidt mere afklaret med, hvad du skal gøre? Forhåbentlig har mit svar været med til at sætte gang i nogle gode ideer… Hvis du har brug for det, er du meget velkommen til at skrive eller ringe til BørneTelefonen på 116111.
De bedste hilsner – og al held og lykke med din sport.
Fra BørneTelefonen

Hvordan er dit digitale fællesskab?

Når man skriver sammen online, kan tonen hurtigt blive grovere, og vi kan nemt misforstå hinanden. Det kan være fordi, vi ikke kan se andres reaktioner, og derfor ikke opdager, at de måske er blevet kede af det.

Er du blevet mobbet, holdt udenfor eller talt grimt til på nettet, er det ikke okay. Og der er heldigvis en masse voksne, som skal hjælpe dig med at få det stoppet, så du kan få det bedre.

Klik dig videre her og få gode råd til dit digitale liv og fællesskab!

Trin for trin hjælp
Har du været udsat for ulovlig billeddeling? Få hjælp her, hvis nogen har delt et billede eller en video af dig.

Er dine private billeder blevet delt?

billeddeling

Er dine private billeder blevet delt? Eller har du selv delt billeder eller videoer?

Uanset om du selv har delt, har modtaget noget eller selv er blevet krænket, er det det vigtigt, at du reagerer.

Læs mere her og få hjælp til, hvad du kan gøre hvis du er stødt på det eller selv har været udsat for billeddeling. Du kan også få gode råd, læse andre børns breve, quizze eller se film om billeddeling.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat