Brev

Nøgen billeder

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år,

Tusind tak for dit brev. Du er en rigtig omsorgsfuld veninde, og din veninde er garanteret rigtig glad for at have dig i sit liv. Jeg håber, at mit svar kan hjælpe jer begge to.

Det er vigtigt at gemme så mange oplysninger, som overhovedet muligt, på de personer, der har delt eller lagt din venindes billeder ud på nettet. Det er en rigtig god idé at tage screenshots af det. Det kan nemlig være beviser, som din veninde kan vise til politiet.

Det er ulovligt at dele billeder, hvis de personer, der er på billederne, ikke selv har givet lov til, at billederne må deles. Derfor har din veninde ret til at anmelde det til politiet. Nogen synes, det er pinligt at skulle melde det til politiet, og nogen skammer sig måske også over det, men din veninde er langt fra den eneste, der har sendt nøgenbilleder – og hun er desværre også langt fra den eneste, der har prøvet, at hendes billeder er blevet delt på nettet. Det betyder, at politiet arbejder og kender til den slags sager og tager det alvorligt, når de får anmeldelser. Det kan måske gøre det lidt ”lettere” for din veninde at ringe og tale med politiet, hvis hun ved, at hun ikke er den eneste, det er sket for?

Jeg tror, at du er en stor støtte for din veninde. Hun har betroet sig til dig, og måske snakker I en del om det, der er sket, og hvordan hun har det? Men det er også vigtigt, at hun får talt med sine forældre eller en anden voksen, som kan hjælpe hende. Den voksne vil kunne støtte hende i at ringe til politiet og anmelde den person/de personer, der har lagt billederne ud på nettet, og måske også hjælpe hende med at finde ud af, om hun har brug for noget andet hjælp. Måske har hun brug for at tale med en psykolog om hele situationen - for der er grænseoverskridende at andre deler billeder?

Hvis din veninde endnu ikke har talt med en voksen, kan det være, at du kan hjælpe hende med at få det gjort? Måske kan du sidde sammen med hende, når hun skal tale med den voksne? Det kan også være, at du kan hjælpe hende med at skrive et brev til en voksen, så hun får sagt det på dén måde?

I kan også kigge på vores hjemmeside sammen og læse mer om, hvad man kan gøre, når nøgenbilleder er blevet delt på nettet:

 

Det kan være rigtig svært at komme over sådan en oplevelse, din veninde har haft. Derfor er jeg også sikker på, at hun sætter meget stor pris på, at du støtter hende, og jeg tror, du har hjulpet hende meget allerede – bare ved at være der.

De bedste tanker og hilsner til jer begge
fra BørneTelefonen

sociale medier

Sociale medier fylder meget i vores hverdag. Det er her hvor vi chatter, ringer, sender billeder og liker hinandens ting.

Er der noget, der gør dig usikker eller bekymret? Går du meget op i likes? Eller er dine private billeder blevet delt?

Prøv guiden her på siden og få hjælp trin for trin. Du kan også få gode råd, læse andre børns breve, prøve afstemningen eller se film om billeddeling.

Trin for trin hjælp
Har du været udsat for ulovlig billeddeling? Få hjælp her, hvis nogen har delt et billede eller en video af dig.

Er dine private billeder blevet delt?

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat