Brev

Min mor deler billeder af mig uden mit samtykke

Hej brevkassen

Jeg er ved at være godt og grundigt træt af min mor, og vil gerne høre om jeg overreagerer, eller om hun faktisk gør noget, som ikke er ok.

Min mor er meget aktiv på de sociale medier, især fb, hun har et eller andet underligt behov for at dele ALT, og dokumentere det med billeder. Jeg er selv ikke særlig stor fan af sociale medier, og deler aldrig noget på fb eller instagram… Så på en måde er rollerne lidt byttet om herhjemme, da jeg som teenager nok burde være den, der brugte det mest.

Men nu til sagen: Hun deler rigtig ofte billeder af mig, og jeg bryder mig simpelthen ikke om det! Hun har virkelig mange venner på fb, som jeg ikke synes skal se billeder af mig. Har sagt det til hende SÅ mange gange, og vi har tit voldsomme skænderier, fordi hun har lagt noget ud uden mit samtykke. Hun er FULDSTÆNDIG ligeglad med, at jeg finder det grænseoverskridende.

Er jeg ikke i min gode ret til at sige, at jeg ikke vil have bikini billeder (og billeder generelt) af mig på nettet?? Er det ok at hun gør det mod min vilje??

Hilsen en yderst frustreret pige

Pige, 16 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år

Jeg kan godt forstå, at du føler det på den måde, når din mor deler billeder af dig, også selvom du har sagt fra. Så det er ikke okay, at din mor deler fotos af dig på sociale medier uden dit samtykke! Du er i din gode ret til at blive vred og ked af det over det! Desuden krænker din mor dig og dine rettigheder, når hun gør dette. Hun overtræder bestemmelserne i Persondataloven - samtidig skriver du også, at hun deler billeder af dig i bikini, det er bare ikke ok! Det er hun nødt til at stoppe omgående. 

Persondataloven gælder hvis nogen lægger personfølsomme oplysninger om dig på nettet. Det kan for eksempel være dit cpr-nummer. Men det gælder også billeder af dig, hvor du nemt kan se, at det er dig på billedet. Du kan tjekke mere om Persondataloven på http://boerneportalen.dk/rettigheder/privatliv/ og her kan du få vejledning til at slette billederne, hvis der er Facebook, at fotos af dig bliver delt: https://redbarnet.dk/sletdet/slettevejledninger/slettevejledning-facebook/ - der er også vejledninger til andre sociale medier.

Jeg gætter på, at din mor ikke har nogen onde hensigter med lægge fotos af dig på Nettet - men jeg tænker, at det giver anledning til en konflikt imellem jer, som I skal tage i opløbet - og dét tager du faktisk initiativ til ved, at du allerede har fortalt hende, hvordan du har det med hendes deling af billeder, og ved at skrive ind til os. Dét er ret modent og ansvarligt gjort, tænker jeg.

Kan du mon hente hjælp til at få din mor til at se det fra din side ved at inddrage din far, dine søskende eller andre venner eller slægtninge i diskussionen?! Det kunne også være en opfordring til din mor, at hun kan ringe til vores ForældreTelefon på 35 55 55 57 og snakke med en rådgiver. Det kan være om at dele billeder af dig - eller måske andre emner if. til børn og unge. Måske har hun brug for at vende det med en voksen rådgiver, der ser på sagen ud fra børns og unges perspektiver?

Måske vil det hjælpe din mor og dig, at du deler mit svar med din mor og I kan måske sammen tjekke bestemmelserne i Persondataloven og forhåbentlig finde en god måde sammen, så du og dine rettigheder respekteres.

Jeg ønsker dig i hvert fald for dig, at din mor forstår alvoren i dette og respekterer dig og loven på dette felt.

Ring ind eller skriv til BørneTelefonen på 116111, hvis du har brug for at tale mere med os.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

sociale medier

Sociale medier fylder meget i vores hverdag. Det er her hvor vi chatter, ringer, sender billeder og liker hinandens ting.

Er der noget, der gør dig usikker eller bekymret? Går du meget op i likes? Eller er dine private billeder blevet delt?

Prøv guiden her på siden og få hjælp trin for trin. Du kan også få gode råd, læse andre børns breve, prøve afstemningen eller se film om billeddeling.

Trin for trin hjælp
Har du været udsat for ulovlig billeddeling? Få hjælp her, hvis nogen har delt et billede eller en video af dig.

Er dine private billeder blevet delt?

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat