Brev

Han er voksen og kalder mig søde, og jeg kender ham næsten ikke.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Det er så fint, at du skriver og spørger, hvad du skal gøre, for når voksne mennesker, gør én følelsesmæssigt forvirret, så er det rigtig vigtigt at høre andres perspektiv på sagen.

Du har ikke gjort noget forkert. Det vil jeg gerne slå fast.
Du er et ungt åbent og ærligt menneske, som er god til at tale med andre mennesker, og som også kender sine egne grænser, og det er altså rigtig flot, når man kun er 14 år.

Jeg kunne forestille mig, at du sikkert også har brug for og lyst til at tale om nogle af de ting, du har på hjerte - selvfølgelig på dine egne præmisser, så derfor er du til at starte med almindeligt åben overfor Q.
Det er der ikke noget underligt eller forkert i. Det er helt naturligt, at man har behov for at dele tanker, holdninger og oplevelser og følelser med andre - også voksne.

Det er derimod ikke passende eller ok, at en voksen tager kontakt til to mindreårige piger på de sociale medier med det formål at etablere en form for relation og derefter begynde at tale personligt og seksuelt med dem. på en måde, hvor han vil have sig selv til at fremstå som en god voksen og lige lader en bemærkning falde, som absolut er over grænsen. Det er ikke normalt. Sådan gør almindelige voksne mennesker ikke. De ved godt, at det er upassende. Og de ville heller ikke have et sådant behov selv.

Det er rigtigt, at han måske ikke har gjort noget ulovligt, men en voksen mand bør ikke tale med så unge piger om deres seksualitet. Og selvom han ikke som sådan bruger upassende ord, så borer han efter, at I skal tale om sex. Der er hele tiden undertoner af noget seksuelt, selvom han skriver, at det ikke er det og han ikke vil overskride grænser. Det er en form  for manipulering med dig og din veninde, som jeg ser det.
Det vil altså sige, at han bevæger sig ud i noget, der bestemt har ulovlige undertoner, og som kunne ende med at blive det, hvis du eller din veninde gik ind i samtalen og begyndte at fortælle ham ting, fordi I tænker, at det er rart at få talt med en voksen med erfaring. 
Her vil jeg så sige, at han ikke optræder som voksen. Jeg vil mene, at han har bagtankder ved at have den type samtaler og kontakt med jer. Han vil til enhver tid påstå andet, er jeg sikker på. Du har mærket, at det ikke er ok. Det skal du stole og lytte til dig selv i! 

I skal passe meget på den type voksne. Det er det vi kalder for grooming, som jeg ser det. Du kan læse mere om grooming her: https://redbarnet.dk/skole/sikkerchat/forfoerelse-paa-nettet/hvad-er-grooming/

Jeg synes helt sikkert, at det er en god idé at tale med din lærer om det, så du har en voksen i din nærhed, som kan rådgive dig. Det er rigtig vigtigt. Måske vil din lærer også kunne hjælpe dig med, hvordan du skal gribe en eventuel samtale med dine forældre an, for jeg synes faktisk, at det vil være en god idé at tale med dem om det.

Og så synes jeg, at du enten bare skal afvise og blokere Q uden at sige noget til ham - eller at du skal skrive til ham, at du gør det, fordi han er upassende og grænseoverskridende. Du kan eventuelt skrive til ham, at du har talt med dine forældre og/eller din lærer, så han forstår, at han er "afsløret" og derved ikke kontakter jer igen - og nok tænker sig om en ekstra gang, før han tager kontakt til andre piger. Det vil også være godt, hvis din lærer eller forældre også vil hjælpe med at anmelde det. Måske er han kendt af politiet eller ikke blevet anmeldt før? Det tænker jeg, at I kan vurdere sammen med en god voksen.
Det er selvfølgelig ikke dit ansvar, men det vil være rigtig fint, hvis du fik sagt fra, så han forstår, at han ikke bare kan prøve at lokke unge piger til at tale om private og intime ting, uden at det får konsekvenser.
Men som sagt, så er det vigtigt, at du har en voksen ved din side, for det her er ikke noget, du selv skal stå med eller tage ansvar for.

Hvis du har brug for at tale med en voksen, du ikke kender, så kan du altid kontakte BørneTelefonen på telefon, sms eller chat. Nummeret er 116 111. Du er anonym, og det er gratis.
Det kan være, hvis du har brug for at tale om denne sag - eller bare i det hele taget. Og hvis du fx har nogle spørgsmål vedrørende seksualitet, så er du velkommen på 1161111.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

sociale medier

Sociale medier fylder meget i vores hverdag. Det er her hvor vi chatter, ringer, sender billeder og liker hinandens ting.

Er der noget, der gør dig usikker eller bekymret? Går du meget op i likes? Eller er dine private billeder blevet delt?

Prøv guiden her på siden og få hjælp trin for trin. Du kan også få gode råd, læse andre børns breve, prøve afstemningen eller se film om billeddeling.

Trin for trin hjælp
Har du været udsat for ulovlig billeddeling? Få hjælp her, hvis nogen har delt et billede eller en video af dig.

Er dine private billeder blevet delt?

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat