Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Depression

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år.

Jeg kan høre, at du går og har det skidt for tiden. Det kan jeg godt forstå, du er træt af. Det er nemlig rigtig udmattende og frustrerende at have det dårligt. Og du fortjener selvfølgelig at have et godt og dejligt liv. 

Jeg kan godt forstå, at du fik den ide, at søge på internettet, for at finde ud af, hvad der kunne være galt. Det er bare sådan, at man nemt kan blive rigtig forskrækket, når man læser om sygdom på nettet. Pludselig synes man, at man har alle symptomerne. Og lige i forhold til symptomerne på depression, så kan de fleste mennesker til tider opfylde disse kriterier. Derfor er det slet ikke sikkert, du har en depression. Men derfor skal du have hjælp til at få det bedre alligevel. 

Du peger ikke på en bestemt grund til, at du har det dårligt. Det er heller ikke altid, der er en bestemt grund. Eller at man kender den. 

Men jeg ved, at det kan være en meget stor hjælp at få snakket med nogle om, hvordan man har det. Det er nemlig vigtigt, at man ikke går med store og svære følelser alene, og der er mange fordele ved at få det fortalt til nogen. 

For det første så kan dem du taler med blive opmærksomme på dig – og holde lidt øje med dig og din trivsel. For det andet så kan I sammen finde ud af, hvad grundene kunne være til, at du har det skidt. Og for det tredje så kan de hjælpe dig med at finde ud af, hvad der skal til, for at du kan få det bedre igen.

Prøv derfor at find frem til en eller flere voksne, som du tænker, kunne være rare at snakke med. Det kan være en af dine forældre, et andet familiemedlem, en venindes forælder, en voksen fra skolen eller en helt anden. Sammen med den voksne kan du også aftale en tid hos din læge. Det er nemlig lægen, der kan vurdere, om du har en depression. 
 
Det er ikke sikkert, du selv ved det eller kan mærke det, men du har allerede taget de første skidt på stien til at få det bedre. Du har mærket, at du ikke har det godt. Du har undersøgt, hvad grunden kunne være. Og du har skrevet herind. Med den styrke skal du nok få det bedre igen.

Du skal vide, at du altid er velkommen til at kontakte os igen, hvis du har brug for mere hjælp. Måske kunne det også være rart for dig at få talt tingene igennem med en voksen, du ikke kender? Vores rådgivere vil meget gerne tale med dig. Ring blot til 116111. 

Kærlig hilsen

Børnetelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat