Kære J.
Når jeg læser dit brev, kan jeg høre, at du har oplevet nogle rigtig svære ting i dit liv. Dine forældre blev skilt, da du var 6 år. På din gamle skole havde du det rigtig svært, og du har været til en masse psykologsamtaler, fordi du har haft et hårdt liv.
Jeg kan også høre, at det går bedre. Dine forældres skilsmisse er ikke svær længere. Du går hos en ok psykolog, og du har skiftet skole igen, hvor der er 2 søde lærere.
Hvor er jeg glad for at høre, at det går i den retning. Og hvor lyder du bare sej, at du har klaret dig helt hertil. Jeg kan mærke, at du er en rigtig stærk pige.
Du skriver også, at du gerne vil fortælle dine søde lærere, hvordan du har det. Det synes jeg er en rigtig god idé – og meget modigt af dig.
Men du er i tvivl om, hvordan du skal sige det og hvornår. Det forstår jeg godt. Det er ikke helt nemt at finde ud af alene.
Så hvor er det godt, at du har skrevet dit brev. Jeg vil rigtig gerne hjælpe dig med, hvordan du kan få det sagt til dine lærere.
Du har ret til at have det godt.
Som barn har du nogle rettigheder. Du har fx ret til at have det godt og blive behandlet ordentligt – både derhjemme og i skolen.
Det er de voksnes ansvar at sørge for, og derfor er det også så vigtigt, at de ved, hvordan du har det, så de kan hjælpe dig og passe på dig.
På BørneTelefonen har vi samlet gode råd til, hvordan man kan fortælle noget svært:
Vi taler med rigtig mange børn og unge, som har brug for hjælp af voksne. Men det er ikke alle, der ved hvordan man lige får bedt om hjælpen. Og det er helt okay.
Det kan vi nemlig hjælpe med!
På vores hjemmeside har vi nogle gode råd til, hvad man kan gøre, når man skal dele noget svært med en voksen. Dem kan du se her: Fortæl noget svært
På siden kan du se en video, hvor vi kommer med forskellige forslag. Prøv at se den til at starte med. Måske er der noget, du kan bruge?
Længere nede på siden har du også mulighed for at skrive det, du vil sige i et brev. Det kan nogle gange være nemmere at fortælle noget på den måde. For så slipper du for at sige det selv, hvis det er for svært.
Der er også en anden mulighed, som jeg ved har hjulpet andre børn:
Du kan vise dine lærere mit svar her. På den måde kan de selv læse, hvad det handler om. Og så ved de, hvad du har været igennem, og hvad de skal gøre for at hjælpe dig.
Måske kunne det være et forslag, hvis det føles for svært at tale med dem om det?
Du kan fx bare starte med at sige “Jeg har noget vigtigt, jeg gerne lige vil vise dig. Har du tid?”
Og så kan du vise læreren din telefon med mit svar på.
Prøv at se, om du kan vælge et tidspunkt, hvor der er ro på. Måske i et frikvarter eller i en spisepause.
Hvis de svarer, at de ikke har tid lige nu, så giv ikke op! Sig fx “Det er helt okay! Kan vi aftale et tidspunkt? Det er nemlig ret vigtigt for mig”
På den måde ved din lærer, at det er vigtigt. Og så kan I aftale et tidspunkt, så det ikke bliver glemt, bare fordi de måske ikke havde tid, da du spurgte første gang.
Jeg håber, du kan bruge mine forslag.
Du skal vide, hvor modig, jeg synes du er. Du gør det helt rigtige ved at ville fortælle dine lærere, hvordan du har det.
Hvis mine forslag ikke virker, eller det bliver for svært, så ring til os! Så kan vi hjælpe dig med at finde på en anden løsning. Vores nummer er 116111, og vi har altid åbent hele dagen og natten.
Jeg sender gode tanker i din retning og håber, at det lykkes! Og ellers er vi her til at hjælpe dig igen.
De kærligste hilsner fra BørneTelefonen