Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Vennerne

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Dreng på 14 år

Tak for dit brev. Jeg kan se, at du går og tænker over balancen mellem skolearbejdet og tiden til vennerne. Jeg kan godt forstå, at det kan være en svær balance at finde.

Som jeg læser dit brev, som vil du egentlig gerne begge dele. Altså både skolen og vennerne. Men du har svært ved at finde tid til begge dele. Er det mon rigtig forstået?

Måske kunne det være en løsning, at du bestemte dig for, hvor meget tid, du vil bruge på skolen og hvor meget du vil bruge på vennerne. Det kunne for eksempel være sådan, at du har to timer til at være sammen med vennerne efter skole, og så har du to timer til at lave skolearbejde, når du kommer hjem.

Det kan også være et andet antal tid – det er bare et eksempel med de to timer. Og det behøver ikke være lige meget tid. Det kan godt være, at du helst vil bruge mest tid på skolen. Og mindre på vennerne. Eller omvendt.  På den måde vil du have sat tid af til begge dele og du vil føle, at du får gjort det “du skal”. Giver det mon mening for dig?

Det kunne også være, at du hellere vil lave en liste over, hvornår det er vigtigt for dig at være sammen med vennerne. Og hvornår du hellere vil sige ja til skolen. Måske kan du mærke, at du gerne vil være sammen med vennerne, når de laver noget bestemt. Det kan fx være, når de er på stranden sammen, når de går i biografen eller har hyggeaften hjemme hos en af dem. Mens du hellere vil vælge skolen til, hvis de ikke rigtig skal lave noget sammen men bare hænge ud. På den måde kan du lade situationen bestemme, om du vælger skole eller venner.

Du skriver, at dine venner siger, at du ikke skal tænke så meget på omverdenen, men hellere være sammen med dem. Jeg kan ikke lade være med om du mon føler dig presset (af medierne, de sociale medier, din familie, dine lærere eller noget helt andet) til at skulle arbejde hårdt for at få gode karakterer, siden dine venner siger sådan? Der er ikke noget som helst i vejen med at arbejde hårdt for at få gode karakterer, men det skal helst være fordi man også selv ser en mening med det og ikke bare for nogle andres skyld.

Overvej derfor, hvorfor du bruger meget tid på skolen. Og overvej om det er fordi, du gerne vil. Eller om du føler dig presset til det. Det er jo dit liv, og derfor dig, der skal leve det, som du har lyst til.

Det, at du allerede har gjort dig så mange tanker om en god balance mellem skole og fritid, virker for mig som om, at du allerede er godt på vej til at få skabt en god balance. Jeg tænker, at du skal bruge dine allerede gode overvejelser til at få fundet en balance, som passer godt til dig. Jeg håber, at du kan bruge mine råd. Ellers er du altid velkommen til at skrive til os igen eller ringe på 116111.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguidens eVejledning

Vejledning om uddannelse og job
Læs mere

Har du eksamensangst? Få flere gode råd her

Det er helt almindeligt, at man føler ubehag, når man bliver bedømt af andre, men hvis nervøsiteten vokser sig så stor, at den nærmere bliver til en eksamensangst, så er det vigtigt, at få talt om det med nogen.

Måske har du tanker som: Hvordan undgår jeg eksamensangst? Hvordan skal jeg forberede mig inden min eksamen? Er der øvelser til eksamensangst? Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan huske, hvad jeg skal sige?

Her på siden kan du få gode råd. Du kan også få et opmuntrende citat, få dine katastrofetanker ud af hovedet, lægge en plan for, hvordan du forbereder dig, prøve vejrtrækningsøvelsen, afstemningen eller læse andre børns breve.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat