Brev

Prut blev til angst

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 13-årige pige

Tak for dit brev.

Jeg ville ønske at du kunne læse nogle af de breve vi får fra hundredevis af unge, som har det præcis som dig; unge som skammer sig over sig selv, er bange, og tror at andre dømmer dem. Måske ville det berolige dig at vide, at det er en del af teenage-alderen, at man for alvor bliver bevidst om sig selv? Det indtryk andre har af én bliver vigtigere end ALT andet. Tankerne om hvad de andre tænker om én kan komme til at fylde virkelig meget. Kan du genkende det?

Set i dét lys er det klart, at en prut kan komme til at sætte gang i en lavine af bange tanker, om de andre mon synes, man er ude af kontrol, eller ulækker. Du ved godt, at alle prutter (også i skolen), men det hjælper jo ikke, når angsten tager over.

Jeg forstår godt, at du bliver bange for alt det, du mærker. Men det er almindeligt, at angst kan mærkes kropsligt, fx som den kvalme, de rystelser og problemer med åndedrættet, du skriver om. De kropslige ting er ubehagelige, men ikke farlige, og de vil forsvinde igen.

Jeg synes, det er så positivt, at du får hjælp fra en psykolog, som kan hjælpe dig med at sætte ord på det, du oplever. Det er dejligt at læse, at dine forældre ikke ignorerer, at du har det skidt, men prøver at hjælpe dig. Får I også snakket sammen, eller er det kun psykologen du taler med om dine tanker?

Du skriver, at dine venner kan se på dig, at du har det dårligt, så det lyder som om de kender dig rigtig godt og holder af dig, synes jeg. Det er rigtig godt, hvis du tør snakke med din familie og dine venner om, hvordan du har det, det vil også hjælpe dig.

Der er specielle angstbehandlingstilbud, steder hvor man sammen med andre unge og en psykolog kan arbejde med angst i små grupper, og det har vist sig at være ret effektivt. Det kan være, at dine forældre også har lyst til, at I som familie får rådgivning sammen? Det kan nemlig også være hjælpsomt for unge.

Du og dine forældre kan undersøge én af de muligheder, hvis I synes, der skal ske noget andet eller mere end den hjælp, du allerede får. Du er også altid velkommen til at kontakte os igen.

Held og lykke, og kærlig hilsen her fra BørneTelefonen.

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Har du eksamensangst? Få flere gode råd her

Måske har du tanker som: Hvordan undgår jeg eksamensangst? Hvordan skal jeg forberede mig inden min eksamen? Er der øvelser til eksamensangst? Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan huske, hvad jeg skal sige?

 

Måske du kender at nervøsiteten vokser sig så stor, at den nærmere bliver til en eksamensangst? Så er det vigtigt, at få talt om det med nogen.

 

Her på siden kan du få gode råd til at få dine katastrofetanker ud af hovedet, lægge en plan for, hvordan du forbereder dig, prøve vejrtrækningsøvelsen eller læse andre børns breve.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat