Brev

Passer ikke ind på gymnasiet

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 17 år! Tak for dit brev.

Du rammer en problemstilling ind, som mange andre unge, der starter i gymnasiet eller på andre ungdomsuddannelser, også står i, nemlig spørgsmålet om, hvordan man finder fodfæste i en helt ny gruppe i en helt ny kultur, hvor ingen har fodfæste og alle har brug for tryghed.

Jeg kunne ønske for dig, at du kan flytte din energi over i at se dette som et projekt "etablér fodfæste i en ny gruppe", snarere end du tager dig det nær og kommer til at føle dig forkert - for du er helt ok, som du er! Jeg tænker, vi alle i nye gruppesammenhæng prøver forskellige roller af for at finde ud af, hvordan spillereglerne er i den nye gruppe. Det gælder unge såvel som voksne.

Faktisk har du erfaringer, du kan trække på: nemlig i forbindelse med dit efterskoleophold. Her stod du jo også i en helt ny gruppe og skulle finde fodfæste - og dét lykkedes du jo med!

Min erfaring er, at de første måneder kan være enormt stressende fordi man skal bruge sin energi på både det faglige og det sociale. Man kan antage den vinkel, at du er i gang med at scanne gruppen af gymnasieelever for venskabspotentiale og holder du fast, er det sandsynligt, at du møder andre, du kan opnå et fællesskab med. Når I er på smalltalk-planet, kan du i den forbindelse udvise interesse for, hvem den anden er, og hvad den anden interesserer sig for, og på den måde oparbejde et mere personligt fællesskab med den anden. De fleste af os reagerer positivt på, at andre interesserer sig for os. Sådan bygger man venskaber op - og, sandt, det tager tid.

Du kan også overveje at melde dig ind i nogle af de interessegrupper, der er på gymnasiet og dér møde andre unge, som kunne matche dig på din måde at være på og på dine interesser. Du kan tjekke mulighederne på skolens hjemmeside. Du kan spørge din tutor, din lærer eller en af studievejlederne.

Du kan overveje, hvordan du kan deltage i fester på dine egne præmisser! Hvis du ser dig omkring i gruppen, er det muligt, du ser andre, der også har fundet deres egne måder at være der på.

Jeg tænker, at dine forældre måske ville holde af at vide, hvordan du har det, og være i dialog med dig om, hvad du kan gøre for at føle dig tilpas. Måske har de erfaringer, som du kan lade dig inspirere af? Måske har du ældre søskende, som du kan lade dig inspirere af?

Jeg håber, du opretholder energien på at finde en god position for dig selv! Du er altid velkommen til at ringe til BørneTelefonen og tale videre med en af de voksne dér, som sidder parate til at lytte og tale med dig.

Jeg ønsker dig masser af held og lykke!

Mange hilsner fra BørneTelefonen

 

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguidens eVejledning

Vejledning om uddannelse og job
Læs mere

Har du eksamensangst? Få flere gode råd her

Måske har du tanker som: Hvordan undgår jeg eksamensangst? Hvordan skal jeg forberede mig inden min eksamen? Er der øvelser til eksamensangst? Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan huske, hvad jeg skal sige?

 

Måske du kender at nervøsiteten vokser sig så stor, at den nærmere bliver til en eksamensangst? Så er det vigtigt, at få talt om det med nogen.

 

Her på siden kan du få gode råd til at få dine katastrofetanker ud af hovedet, lægge en plan for, hvordan du forbereder dig, prøve vejrtrækningsøvelsen eller læse andre børns breve.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat