Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Må lærere bruge mild vold ?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 13

Tak for dit brev. Nej, lærere må ikke bruge nogen form for vold over for deres elever.

Det betyder dog ikke, at fysisk kontakt er ulovligt. I den situation du beskriver, kunne det godt lyde som om, at din ven fik provokeret idrætslæreren ved at melde sig ud af undervisningen, og derefter svare igen med et skældsord. Hun skal dog stadig ikke hive fat i ham, og slet ikke så han får sår, som du beskriver.

Når det så er sagt, lyder det som en sag mellem din ven og læreren. Hvis han føler, at situationen var grænseoverskridende for ham, kan han sammen med sin familie tage en samtale med læreren og evt. skolens ledelse og en tillidsrepræsentant.

Ud fra din beskrivelse af situationen, kan jeg ikke bedømme, hvor alvorligt det er, og hvad der kommer ud af en samtale. Men det kan du sige videre til ham, hvis du synes. 

Men jeg tænker egentlig, om din ven har det okay for tiden? At han taler på den måde til sin lærer og nægter at deltage, kunne jo godt tyde på, at han går og er i lidt skidt humør. Har du talt med ham om det? For der tror jeg faktisk, at du kan hjælpe ham som hans ven.

Spørg ham evt. hvorfor han ikke vil være med, og hvordan det går derhjemme. Måske er der noget, han gerne vil tale om. Man opfører sig som regel ikke, som du beskriver at han gør, hvis man har det godt i skolen.

Så måske skulle en samtale mellem skolen og din vens familie også dreje sig om, hvad de kan gøre for, at din ven kan trives bedre.

Jeg håber mit svar kunne hjælpe dig.

Venlig hilsen,

BørneTelefonen

Få flere gode råd, hvis du oplever Vold i familien

Vold er altid ulovligt, så hvis du oplever vold i familien, er det rigtig vigtigt, at du får hjælp. Hvis din mor eller far slår eller taler nedladende til dig, så er det aldrig din skyld! Det er altid de voksnes ansvar, at du føler dig tryg.

Vold kan ske på forskellige måder. Nogle oplever, at deres forældre er voldelige overfor hinanden. Det kan også være, at volden går ud over dig eller dine søskende.

Vold i hjemmet kan både være fysisk og psykisk. Fysisk vold er, hvis man fx bliver sparket, slået, rusket eller nevet. Psykisk vold er, hvis man fx bliver ignoreret, ydmyget, truet eller talt nedladende til.

Her på siden kan du få nogle råd til, hvordan du kan få hjælp, hvis du oplever vold derhjemme. Du kan se en video om vold i familien, læse om rettigheder, få hjælp til at skrive et brev eller læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Vold Andre der hjælper

din kommune – din Indgang

Rådgivning og andre hjælptilbud for børn og unge.
Læs mere

Bryd Tavsheden

Til dig, der er udsat for vold i familien eller i et kæresteforhold (13-24 år)
Læs mere

Ud af voldens skygge

Rådgivning og behandlingstilbud til voldsramte kvinder og børn (over 18 år)
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat