Brev

Kan ikke overskue skolen mere…

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige Når jeg læser dit brev igennem, kan jeg se og fornemme, at du har rigtig mange ting at tumle med. Det er derfor dejligt, at du har valgt at skrive herind. Jeg er nødt til at dele mit svar op i to afsnit. Det første og absolut vigtigste emne, er dig, din familie, alkohol og din selvfølelse. Det andet emne er skole/eksamen/fremlæggelse osv. Du fortæller, at du er vokset op med en far, der drak/drikker. Det er et stort problem, som du ikke er alene med. Der er mange danske børn, som er igennem det samme som dig. I har en ting til fælles, og det er, at I næsten alle sammen synes, at livet det er svært, at I ikke er lige så gode som alle andre!

Du har taget nogle enorme skridt ved at fortælle din lærer om det og ved at deltage i samtaler med en psykolog. Det er svært at få startet på, og det er stærkt af dig, at du har gjort det. Jeg håber, at du tør være ærlig i dine samtaler med psykologen. Det er naturligt, at du har svært ved at tro på, at du er god nok, når du har oplevet altid at få det modsatte at vide som barn. Kan du tro andet, når du har en oplevelse af, at din mor fortæller dig, at det du gør ikke er godt nok? – og når din far vælger alkohol frem for familien? Hvis du en dag gik en tur i en park, så ville du se blomster og planter af forskellig slags. Du vil kunne finde den samme blomst flere forskellige steder, men det vil være tydeligt, at blomsten gror bedre, er flottere, har flere farver, er større nogle steder i parken.

Andre steder er blomstens chance for at blive stor, stærk og prægtig knap så stor. Det er ikke blomstens skyld, den er fuldstændig ens inde under ”huden”. Den eneste forskel imellem de to blomster, er den jord de er plantet i, hvor meget lys de får, vand, blæst osv.

Du er ligesom alle andre mennesker, lige så god, prægtig og storartet, du har bare ikke haft de samme vilkår som andre børn, der har det bedre end dig. Det er ikke din skyld, og der er ikke noget, du kan gøre for at ændre på fortiden. Men til gengæld kan du gøre rigtig meget for at ændre på fremtiden – din fremtid, og jeg skal da love for, at du er godt i gang! For hvis blomsten plantes om eller drejer sig mod solen, kan den få de samme chancer, som de andre blomster.Jeg tror, det vil være super, hvis du fortsætter med samtaler hos psykologen. Derudover så findes der ved kommunen, noget der hedder misbrugsbehandlingen. De har næsten altid et hjælpeprogram for alkoholikeres pårørende. Det kunne du måske prøve at opsøge.?

Det nemmeste vil nok være at finde det på din kommunes hjemmeside. Eller hvis det er for bøvlet, så kan du ringe ned på kommunen og bede om at komme til at tale med din sagsbehandler – vedkommende kan så hjælpe dig med oplysninger om misbrugsbehandlingen. 

Vi har alle en sagsbehandler, og det har vi, fordi vi alle kan få brug for hjælp. Jeg tænker også, at du kunne prøve at ringe til BørneTelefonen på 116 111 og få en god snak om det. Evt. kan rådgiveren på BørneTelefonen fortælle dig om muligheden for at få en bisidder med til et møde med din sagsbehandler, det kan nemlig nogle gange være en fordel, at man har en voksen med at støtte sig til.

Mest af alt så skal du glæde dig til at komme på efterskole – til at blive plantet om i noget nyt og godt jord! Jeg vil gætte på, at det vil give dig luft, ro og tillid til dig selv og din omverden. Du føler måske, at du trænger til at komme hjemmefra, så det skal du glæde dig til. På en efterskole får man tildelt en kontaktlærer. Du kan jo overveje at fortælle om dit liv til denne lærer, når du starter på efterskolen. Det, tror jeg, vil gøre det rigtig meget nemmere for dig, hvis du på et tidspunkt har brug for at få talt mere om det. I forhold til dine nuværende problemer med at overskue skolen, eksamen, at komme op osv. Den lærer, du talte med tidligere, er det en mulighed igen at tale med hende/ham om disse problemer med skolen? De problemer, du har, forsvinder nok ikke bare over en nat, så derfor er det vigtigt, at du lige nu får fjernet så meget pres, du kan.

Som skoleelev får man ofte at vide, at eksamen er målet med undervisningen. Det er ikke rigtigt, og det er faktisk heller ikke så vigtigt, som mange gerne vil have det til at lyde.

1) du skal til eksamen om et år igen.
2) der findes altså ungdomsuddannelser i Danmark, hvor det ikke kræves, at du har gode karakterer - eller en afgangsprøve/ eksamen for den sags skyld.

Det, du kan, ændres jo ikke ved en god eller dårlig karakter til en eksamen. Men du kan selvfølgelig godt få en dårlig karakter, hvis du er presset op til en eksamen. Den karakter du så får, siger jo ikke noget om det du kan, men siger alene noget om, hvor presset du var, da du gik til eksamen, og så er vi jo tilbage ved dine vilkår. Og det er altså ikke din skyld, at du er presset!

Mit råd til dig er at lade bøgerne ligge lidt, hvis de frustrerer dig og så erstatte dem med noget, du synes er rart – kunne du gå en tur? – se en film? – dyrke idræt? Gør noget, du synes er rart, og gør det for din egen skyld.

Måske kan du prøve at acceptere, at dit liv ikke er fantastisk lige nu, men at du er på vej til at skabe dig et liv, som indeholder det, du gerne vil have, og som gør dig glad på den måde, som du gerne vil være glad? Hvis du kan acceptere dette, så vil det måske blive meget nemmere for dig at være der, hvor du er nu, og du vil måske også have meget nemmere ved at komme igennem den trælse og stressende eksamenstid. Jeg håber for dig, at du bliver ved med at gøre de ting, du gør nu, og jeg håber, du kan gribe fat i troen på, at du ikke er anderledes, men at dine vilkår har været anderledes. Jeg vil ønske dig et fantastisk efterskoleår og al mulig held og lykke med din blomstring! Kærlig hilsen BørneBrevkassen

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Har du eksamensangst? Få flere gode råd her

Måske har du tanker som: Hvordan undgår jeg eksamensangst? Hvordan skal jeg forberede mig inden min eksamen? Er der øvelser til eksamensangst? Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan huske, hvad jeg skal sige?

 

Måske du kender at nervøsiteten vokser sig så stor, at den nærmere bliver til en eksamensangst? Så er det vigtigt, at få talt om det med nogen.

 

Her på siden kan du få gode råd til at få dine katastrofetanker ud af hovedet, lægge en plan for, hvordan du forbereder dig, prøve vejrtrækningsøvelsen eller læse andre børns breve.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat