Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg går i 1g og ønsker det er slut allerede.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år

Mange tak for dit brev, som så fint beskriver den udlængsel, man som ung kan have indeni.

Og du er ikke alene. Der er mange andre, der som dig, drømmer om et sabbatår, når skolen er forbi. Og med god grund; det er nemlig et godt tidspunkt at rejse på – man har gået i skole i mange år, har få økonomiske forpligtigelser og frihed til at tænke på sig selv.

Der er ikke noget i vejen med at have drømme om fremtiden – det kan også være med til at drive én i den retning, man ønsker med sit liv.

Du skriver, at du ikke har specielt meget lyst til at deltage i de aktiviteter, som foregår efter skole. Jeg tænker, at du skal øve dig på at finde den tryghed, det er at vide, at du skal have et sabbatår efter skolen til at fokusere på de ting, som gør dig glad lige nu og her – og så gøre mere af det.

På et tidspunkt vender du hjem efter din rejse ude i verden og så er det dejligt, at have nogle gode venner og veninder at dele sine oplevelser med. Derfor kan du bruge tiden på at danne nogle gode og stærke relationer med dine kammerater, som både kan være en støtte for dig mens du er væk og som forhåbentlig også er der, når du kommer hjem igen.

Men samtidig er det jo også helt ok at undersøge på nettet, de muligheder der er efter gymnasietiden. Måske kender du andre unge, som også har drømme om at rejse ud i verden. Måske I kunne sætte jer sammen og hygge jer med at planlægge og give hinanden ideer? Det er jo også en måde at nyde samværet med andre på?

Du skal vide, det er ikke alle, der synes at gymnasietiden er de bedste år i ungdommen, det er meget forskelligt. Måske har du brug for et sabbatår inden du er færdig med gymnasiet? Jeg ved nogen unge, tager fx på highschool i udlandet inden de begynder på gymnasiet eller tager et sabbatår og går på skole i et andet land undervejs i gymnasietiden. Jeg vil da foreslå du tager en snak med fx dine forældre om hvordan du går og har det og fortæller om dine tanker og evt. også med studievejlederen på gymnasiet, som kan rådgive omkring muligheder. 

Nogle unge vælger også at tage på fx sprogskole i deres sommerferie i et andet land, det kan være en måde at øve sig lidt på det med at være alene i udlandet. Måske det også kunne være en mulighed du med en veninde en sommerferie tog på en lille rejse, fx til en storby? Og ja, så ved jeg der på nogle gymnasier også er mulighed for at komme på nogle rejser, som en del af uddannelsen, igen vil en snak med din studievejleder kunne give dig svar på om det måske var en mulighed?

Mange hilsner BørneTelefonen

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguidens eVejledning

Vejledning om uddannelse og job
Læs mere

Har du eksamensangst? Få flere gode råd her

Det er helt almindeligt, at man føler ubehag, når man bliver bedømt af andre, men hvis nervøsiteten vokser sig så stor, at den nærmere bliver til en eksamensangst, så er det vigtigt, at få talt om det med nogen.

Måske har du tanker som: Hvordan undgår jeg eksamensangst? Hvordan skal jeg forberede mig inden min eksamen? Er der øvelser til eksamensangst? Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan huske, hvad jeg skal sige?

Her på siden kan du få gode råd. Du kan også få et opmuntrende citat, få dine katastrofetanker ud af hovedet, lægge en plan for, hvordan du forbereder dig, prøve vejrtrækningsøvelsen, afstemningen eller læse andre børns breve.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat