Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg frygter gymnasiet og min fremtid.

Hej Brevkassen.

Jeg er en dreng på knap 15 år.

Jeg frygter gymnasiet og, i den forbindelse, min fremtid.

Jeg får fremragende karakterer i skolen, men jeg føler mig ofte ulykkelig og deprimeret, når jeg tænker på min fremtid.

Jeg kan ikke forestille mig selv i en bestemt position i samfundet. Desuden kan jeg ikke overskue tanken om at gå på gymnasie, eftersom jeg har den “fordom”, som nogle nok ville kalde det, at gymnasiet og karaktererne, der hører med, i grove træk, er med til at bestemme din fremtid. Tanken om dette gør mig utilpas og giver mig næsten en følelse af angst.

I øvrigt har jeg det heller ikke godt i skolen, trods har jeg venner og faglig motivation, som umiddelbart drives af de krav, der forventes af mig. Vi bliver testet i alle fag på alle tænkelige måder.

Tanken om at man fra det øjeblik man træder ind ad døren bliver vurderet på sine faglige evner, gør mig dybt nervøs, bange og næsten provokeret.

Hvad er meningen med alt dette?

Det fokus, der tidligere var på at forbedre sig i de enkelte fag og udvikle sig som menneske forandrede sig, da karakterne kom til. Den motivation, der førhen blev drevet af en nysgerrighed er nu drevet af frygt.

Jeg har svært ved at se mig selv i dette uddannelsessystem i fremtiden; i hvert fald, som det står til nu.

Hvad kan jeg gøre for at stoppe min “angst” og nervøsitet?

Hvordan giver jeg mig selv et sundt overskud til at forsætte dette ræs?

Og hvem skal jeg snakke med?

– Tusind tak på forhånd.

Mvh. den nedkørte dreng.

Dreng, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Hej dreng på 15 år 

Jeg ved, at der er rigtig mange unge mennesker, der har det på samme måde som dig i forhold til uddannelse. For vi taler med mange unge på BørneTelefonen, der har det ligesom dig.

Du beskriver virkelig rammende, hvordan "gamet" oftest virker i forbindelse med uddannelsessystemet. Der er rigtig mange forventninger til jer unge om, at I skal klare jer godt i skolen. Og I skal helst have jeres fremtidsplaner klar.

Det er slet ikke realistisk, at man som 15-årig ved, hvad det er man gerne vil uddanne sig til. 

Alle de tanker og refleksioner du skriver I dit brev, synes jeg du skal bruge for at bekæmpe angsten mod fremtiden og gymnasiet.

Gymnasiet kan så meget mere end prøver, eksamener og karakterer. I gymnasiet kan man få venner for livet og nogle rigtig fede oplevelser. I gymnasiet lærer man meget om sig selv, og selvfølgelig bliver man også fagligt dygtigere. Det hører med til gymnasiet, at man får karakterer og skal til prøver. Men det handler ligeså meget om venskaber, at kunne arbejde sammen, feste sammen og være ung - sammen med andre unge!

Men hvis du kan gå ind i gymnasiet med en indstilling om, at det ikke gælder om at være den bedste og ALT ikke skal gå op i lektier, karakterer osv,, så tror jeg du ville komme rigtig langt. 

Der er masser af valgmuligheder og spændende uddannelser - selvom man ikke får 10 i snit eller derover. Så det gælder også om, ikke at stirre sig blind på en bestemt uddannelse med et uopnåeligt snit. Men det kan være let at gøre, hvis man har forældre eller folk omkring sig - der fokuserer alt for meget på karaktererne. 

Jeg tror samtidig du vil være en stor inspiration for andre i din kommende gymnasieklasse, hvis du er ærlig og fortæller, at du på nuværende tidspunkt ikke ved, hvad du vil uddanne dig til.

Du kan også fortælle din mening omkring uddannelsessystemet. Jeg er sikker på, at du møder andre med samme holdning. Og de vil helt sikkert føle sig bedre tilpas, når de hører, at der er andre, der heller ikke ved, hvad de vil studere, når de er færdige med gymnasiet. 

Det lyder til, at du er fagligt med, så hvis du kunne bruge din energi på at slappe lidt af i følelsen omkring, at du ikke ved, hvad du vil efter gymnasiet - så tror jeg, at du vil få det lettere.

Kunsten er at acceptere, at det er sådan det er lige nu - og det er helt ok. Du har masser af tid til at finde ud af, hvad du gerne vil efter gymnasiet. Og du har også masser tid til at lave fejl og skifte mening. En oplagt mulighed er jo også at tage sabbatår efter gymnasiet, hvor man arbejder, rejser eller lign.

Jeg ved, at det kan være svært at acceptere. Men hvis du lærer at være i den følelse, så tror jeg du vil opleve gymnasiet som et fedt sted, som kan andet end bare karakterer og prøver. 

Du kan også altid snakke med en studievejleder på gymnasiet eller på din nuværende skole, hvis du føler, at du har brug for at snakke om din fremtid. Hvis du virkelig ikke har lyst til gymnasiet lige nu, har du så mulighed for at tage en 10 klasse? Det kunne du måske også snakke med en studievejleder om?

Hold fast i din meget fornuftige og modne tankegang. Det er jeg sikker på, at du kommer rigtig langt med. Husk på, at der er rigtig mange, der har det på samme måde som dig. 

Kærlig hilsen BørneTelefonen. 

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguidens eVejledning

Vejledning om uddannelse og job
Læs mere

Har du eksamensangst? Få flere gode råd her

Det er helt almindeligt, at man føler ubehag, når man bliver bedømt af andre, men hvis nervøsiteten vokser sig så stor, at den nærmere bliver til en eksamensangst, så er det vigtigt, at få talt om det med nogen.

Måske har du tanker som: Hvordan undgår jeg eksamensangst? Hvordan skal jeg forberede mig inden min eksamen? Er der øvelser til eksamensangst? Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan huske, hvad jeg skal sige?

Her på siden kan du få gode råd. Du kan også få et opmuntrende citat, få dine katastrofetanker ud af hovedet, lægge en plan for, hvordan du forbereder dig, prøve vejrtrækningsøvelsen, afstemningen eller læse andre børns breve.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat