Brev

Hvordan siger man fra?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej Pige på 13. 

Det kan være super svært at sige fra. Det er nemlig rigtig svært. Det gælder om at finde en balance, hvor man får sagt fra,og samtidigt gør det på en ordentlig måde, over for den anden. Det kan være en idé at være så ærlig som man kan, uden at den anden bliver unødvendigt ked af det. Det er som sagt rigtig svært og det er noget man skal øve sig meget i!

Til en start synes jeg, at du skal tage det som et kompliment, at din klassekammerat gerne vil være venner med dig. Det tyder på, at du er en god veninde.  
Jeg tænker, at man kan være veninder på mange måder. Der er nogen man er bedste veninder med og så kan der være andre man er venner eller klassekammerater med. Hende fra din klasse, behøver du ikke at blive bedste veninder med, hvis du ikke har lyst til det. Derfor kan det stadig være rart at have nogle rigtig gode klassekammerater, som man f.eks. kan følges i skole med.

Hvis du virkelig kan mærke, at du ikke har lyst til at følges i skole med hende, så skal du selvfølgelig ikke det. Hvis det er sådan du har det, så synes jeg du skal være ærlig over for hende og sige, at du helst selv vil tage i skole. Hvis det er sådan du har det. Det kan sagtens være, at hun bliver sur eller ked af det. Men I kan jo stadig være gode klassekammerater, så bliver det lidt nemmere for jeg begge. - Især hvis du stadig bliver ved med at være sød og venlig over for hende i skolen, så hun kan se, at du ikke er sur på hende.

Jeg synes det er rigtig vigtigt, at pigen fra din klasse ikke kommer til at føle sig uden for fællesskabet. Det betyder ikke, at du skal være bedste veninder med hende og følges med hende i skole eller være sammen med hende efter skole. Men, at du sørger for at være som du plejer over for hende. Hvis man gør det på den måde, så er det altså helt okay at sige fra over for andre og det gælder i alle situationer. 

Hvis du synes det er meget svært, kunne du prøve at snakke med din klasselærer om det. Det kan være I eventuelt kunne have en snak i klassen om, hvordan man kan sige fra over for hinanden på en god måde. På den måde kan det være I, i klassen får en fælles måde at sige fra over for hinanden på, i alle mulige forskellige situationer. Det kan måske hjælpe dig, så det bliver en smule lettere for dig. Det kan helt sikkert også hjælpe andre i din klasse. 

Mange hilsner fra BørneTelefonen.

 

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat