Brev

Har jeg for høje forventninger til mig selv????

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 

Tak for dit brev, som handler om det pres mange unge – særligt piger - i dag oplever i forbindelse med skole og uddannelse. 

Der er ikke noget galt i at have høje forventninger til sig selv og sin indsats. Men det er ikke godt, når du får det så dårligt. Så er presset simpelthen blevet for hårdt og fylder alt for meget. Det er en god ide at stille sig selv disse tre spørgsmål: 

1. Hvor kommer forventningerne fra?
Kommer forventninger mest fra mig selv eller fra andre?

2. Hvorfor er det så vigtigt for mig at få gode karakterer?
Hvad er gode karakterer? Er det kun 12? eller er 10 og 7 også?

3. Hvad er vigtigt i mit liv – udover karakterer?

Lad os prøve at dykke lidt ned i 1’eren og 2’eren.
Du skriver i dit brev, at din far har hjulpet dig meget, men skriver også, at du ikke tror på ham, når han siger, at du er god nok og at du kommer til at klare dig fint, selvom du ikke får 12-taller.
Din far har fuldstændig ret i det han siger, men hvordan kan det være, at du ikke tror på ham? Er det fordi, du selv tænker, at du ikke er god nok eller føler du ikke, at din far synes, du er god nok, hvis ikke du får 12?
Jeg tænker, at det er vigtigt din far og dig får snakket sammen. Måske I kan finde ind til, hvor de høje forventninger kommer fra og hvorfor karaktererne er blevet så vigtige for dig?
Det vil også være godt for dig, hvis I sammen kunne finde frem til nogle rammer for forventningerne, så de ikke kommer til at tage overhånd og styre dit liv, som de er på vej til nu.
En ramme kunne være at finde ud af, hvilke karakterer, du sagtens kan være stolt af. Her kan I også få en god snak om, hvordan du kan tackle det, hvis du får en karakter, du ikke er tilfreds med. Hvis du har en god oplevelse af prøven, er det så ikke også ok at have den følelse, uanset karakteren? 

Du skriver i dit brev, at presset på dig selv nu er blevet så stort, at du oplever angst og stress. Sådan skal det på ingen måde være. Det er klare og tydelige signaler fra dig om, at presset er blevet for stort og det er vigtigt at du lytter til det og tager det alvorligt. Det er ok at have høje forventninger, men ikke hvis de bliver så høje, at kroppen og sindet ikke kan følge med. Det er ikke godt og heller ikke sundt for dig. Det er virkelig vigtigt, at der sker positive ændringer her.

Dette fører videre til 3’eren.
Jeg tror, det er rigtig vigtigt for dig, at du og din familie finder frem til en bedre balance mellem skole- og fritid. Med det mener jeg, at det er vigtigt, at du bliver bedre til at lægge det faglige væk og gøre andre ting du holder af. Spørg dig selv:
Hvor finder jeg ro? Hvad kan få mig til at grine? Hvem er mine bedste veninder? Hvis ikke der var karakterer i skolen, hvad ville jeg så gå op i?
Når du har fundet svarene så sørg for at prioritere dem i dit liv – giv dem plads og find tid til dem.
Noget andet, der kunne være godt for dig er at finde ud af, at du er så meget andet end de 12’taller.  Prøv – måske sammen med en veninde, eller et familiemedlem – at finde frem til hvilke værdier og karakterstyrker, du har, som du ikke får karakterer for, men som er utrolig vigtige hele livet igennem.
Med karakterstyrker mener jeg menneskelige kvaliteter som fx at være en god ven, at kunne lytte, trøste, få folk til at grine, være tålmodig, modig, loyal, social, venlig osv. Fælles for dem alle er, at du aldrig får 12 i noget af det, men du får måske et livslangt venskab, et stort knus af din far, et klap på skulderen af din bedstemor, et tak fra en klassekammerat – og det er nok.
Alle disse egenskaber lærer og udvikler du i din fritid – men også i skolen. Alle former for sammenhænge, hvor du er sammen med andre mennesker. 

Jeg håber, du kan bruge svaret og at du finder en bedre balance i forventningerne til dig selv. 

Kærlig Hilsen

BørneTelefonen

Få endnu flere gode råde om hvordan du kan slappe af og finde ro

Der er forskel på at have travlt med en masse ting og så at være stresset. Det er ikke farligt at opleve mindre mængder af stress, det gør vi alle sammen. Men hvis du oplever, at du ikke kan slappe af og at du hele tiden føler dig bagud, så er det rigtig vigtigt, at der bliver gjort noget ved det. Der er nemlig ingen børn, der skal have stress.

Måske du tænker: Hvorfor er jeg stresset? Hvordan undgår jeg stress? Hvad er symptomerne på stress? Hvordan ændrer jeg mine forventninger til mig selv? Hvordan siger jeg nej? Hvordan får jeg mere ro i min hverdag? Hvorfor føler jeg mig aldrig god nok?

Du kan blive stresset af forskellige årsager. Det kan fx være dine forældre pludselig skal skilles og den nye situation gør dig stresset og trist. Det kan også være, at du har alt for meget, du skal nå i din hverdag. Det kan også være, at du har for høje krav til dig selv.

Her på siden kan du få gode råd og læse andre børns breve og BørneTelefonens svar. Du kan også prøve en vejrtrækningsøvelse, der kan få dig til at slappe af eller du kan lave en plan, der kan hjælpe dig med, at huske dig på, hvad der gør dig i godt humør.

Stem
Føler du dig presset eller stresset? Har du meget, du skal nå i din hverdag? Stem her og se hvad andre har svaret.

Føler du dig presset?

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat