Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Har det ikke godt på min efterskole

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år

At kaste sig ud i et efterskoleophold kræver mod, men det kræver mindst lige så meget mod at mærke efter og finde ud af, hvis det ikke lige er sagen. Når man ikke trives et sted, er det vigtigt, at man taler om det, for ellers kan man aldrig få ændret tingene – og dermed får man det heller ikke bedre.

Det er faktisk helt naturligt, at det kan være lidt af et chok, og altså ikke kun i positiv forstand, at starte på en efterskole. Når man skal leve tæt sammen med andre mennesker, kan man føle, at man går for meget på kompromis med sig selv.

Derfor er vigtigt at mærke efter, om ens grænser bliver overskredet, for det er ikke meningen. I sidste ende handler det om at ”have sig selv med”. Det er fx vigtigt, at man trækker sig lidt tilbage, når man har brug for det, og det skal der være plads til, selvom man går på efterskole.

Jeg tænker, at det måske kunne være en god ide at tale med din kontaktlærer om det. Det lader nemlig ikke til, at din mor og dig kan blive enige om en løsning, der fungerer for jer begge, og din kontaktlærer kender helt sikkert andre, der har oplevet lignende følelser – og derfor er det oplagt at snakke med ham/hende. Det er i hvert fald et forsøg værd, hvis du har mod på det?

Du nævner også, at din mor siger, du skal ”gøre en ekstra indsats for at komme med i fællesskabet”, men når det ikke er det, der er problemet, skal du måske hellere have nogle andre ideer til, hvad du kan gøre, så du ikke skal gå med en følelse af, at du er ”indespærret”. Her kan din kontaktlærer også være med til at hjælpe dig med ideer til, hvad du måske kan prøve?! Du kan jo overveje det.

En anden ting, som du kan prøve, er at lave en liste med de gode og mindre gode ting ved at fortsætte opholdet. Fx kunne du skrive ”jeg har en sød værelseskammerat”, ”jeg prøver at bo i en anden by” og på den negative side: ”jeg føler ikke, at jeg kan være alene”, ”jeg savner mine venner”.

At gøre sine tanker og følelser lidt mere konkrete kan hjælpe til, at man lettere kan finde nogle ideer til, hvordan man kan komme videre. Du kan selv vælge, om du vil skrive sedlen alene, sammen med din værelseskammerat, med din mor eller din kontaktlærer?

På den måde kan du måske få øje på nogle ting, som du ikke lige har overvejet – og i sidste ende kan du måske også bruge den for at synliggøre dine argumenter for din mor, hvis du igen kommer frem til, at du ikke vil fortsætte opholdet. Og husk, det har intet at gøre med, at du er egoistisk, du trives bare ikke med efterskolen på den måde, som tingene er på lige nu.

Jeg håber, du har fået nogle ideer til, hvad du kan prøve, så du enten kan affinde dig med at gå på efterskolen og nyde resten af opholdet eller få overbevist din mor om, at du ikke kan fortsætte. Hvis du har brug for det, kan du altid ringe til BørneTelefonen på 116 111.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguidens eVejledning

Vejledning om uddannelse og job
Læs mere

Har du eksamensangst? Få flere gode råd her

Det er helt almindeligt, at man føler ubehag, når man bliver bedømt af andre, men hvis nervøsiteten vokser sig så stor, at den nærmere bliver til en eksamensangst, så er det vigtigt, at få talt om det med nogen.

Måske har du tanker som: Hvordan undgår jeg eksamensangst? Hvordan skal jeg forberede mig inden min eksamen? Er der øvelser til eksamensangst? Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan huske, hvad jeg skal sige?

Her på siden kan du få gode råd. Du kan også få et opmuntrende citat, få dine katastrofetanker ud af hovedet, lægge en plan for, hvordan du forbereder dig, prøve vejrtrækningsøvelsen, afstemningen eller læse andre børns breve.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat