Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Gymnasie!

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14

Tak for dit brev. Jeg kan godt sætte mig ind i, at det er vigtigt at gå et sted, hvor man føler sig tryg. Jeg kan læse i dit brev, at du har sat dig rigtig godt ind i reglerne og selv har undersøgt en masse. Jeg vil rigtig gerne give dig nogle idéer til, hvordan du kommer videre.

Som du selv har fundet ud af, er det generelt afstanden og ventelisten, der er afgørende. Det vil sige, at dem med kortest afstand normalt bliver optaget først. Samtidig betyder prioriteringsrækkefølgen også noget. Det vil sige, at et gymnasium i første omgang og så længe der er pladser, bliver fyldt op med de unge, der har gymnasiet som førsteprioritet. Men hvis der ikke er plads til alle dem, er det først dem med kortest vej, der kommer ind. Derfor afhænger meget af, hvor mange, der har valgt gymnasiet som første prioritet.

Jeg kan desværre ikke give dig svaret på, om der i din situation kan være særlige muligheder for dispensation fra reglerne omkring fordeling. Der er nemlig nogle særlige situationer, hvor der kan tages hensyn. Det kan din studievejleder på skolen hjælpe dig med at undersøge. Eller måske kunne du ringe til gymnasiet og høre om der er nogle muligheder for dig?

Hvis man har nogle ting at kæmpe med, er det naturligt, at man ikke ønsker at blande andre ind i det. Måske skammer man sig. Men der er intet at skamme sig over. Det er helt naturligt – og vi har alle et større eller mindre behov for tryghed. Derfor synes jeg ikke længere, du behøver at gå alene rundt med det. Fx kan din læge undersøge om der er mulighed for noget hjælp til dig, så du ikke længere behøver være utryg forskellige steder. Så måske kunne du overveje at tage til lægen og fortælle ham eller hende om dine udfordringer? Selvom din mor nok har det lidt på fornemmelsen, kunne det også være godt at få snakket med hende om det. For måske kan hun hjælpe dig, så du får det bedre – og måske støtte dig i de situationer, det er ekstra svært?

Måske bliver du optaget på dit foretrukne gymnasium. Eller måske på et andet. Uanset hvad, vil jeg foreslå dig, at din lærer og måske studievejlederen får noget at vide om dit behov for tryghed. Ofte skal der nemlig kun ganske små ændringer til, for at man kan blive tryg i et rum, man ellers ikke er tryg ved. Det kan fx handle om, hvor i lokalet man sidder. Sådan et hensyn vil kunne tages alle steder – også uden at de andre fra klassen nødvendigvis behøver få noget at vide om det.

Jeg håber, du har fået det lidt bedre af at læse mit svar. Og jeg håber, det er lykkes mig at overbevise dig om at fortælle andre om det, der kan være svært. Hvis du har brug for at snakke, er du altid velkommen til at skrive eller ringe.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguidens eVejledning

Vejledning om uddannelse og job
Læs mere

Har du eksamensangst? Få flere gode råd her

Det er helt almindeligt, at man føler ubehag, når man bliver bedømt af andre, men hvis nervøsiteten vokser sig så stor, at den nærmere bliver til en eksamensangst, så er det vigtigt, at få talt om det med nogen.

Måske har du tanker som: Hvordan undgår jeg eksamensangst? Hvordan skal jeg forberede mig inden min eksamen? Er der øvelser til eksamensangst? Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan huske, hvad jeg skal sige?

Her på siden kan du få gode råd. Du kan også få et opmuntrende citat, få dine katastrofetanker ud af hovedet, lægge en plan for, hvordan du forbereder dig, prøve vejrtrækningsøvelsen, afstemningen eller læse andre børns breve.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat