Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Fremlæggelse

Hej.

Jeg hader at fremlægge, da jeg bliver helt vildt nervøs,

jeg har flere gange blevet væk fra skol, pga af fremlæggelser,

hvad skal jeg gøre?

Dreng, 16 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 16 år

Jeg kan godt forstå, at det er ubehageligt at blive nervøs over at skulle fremlægge. Jeg ved, at mange andre børn og unge har det på samme måde. Det er helt normalt at være nervøs, og der er heldigvis flere måder, man kan lære at kontrollere sin nervøsitet på.

Det sværeste skridt er ofte at se nervøsiteten i øjnene og at tale med andre om den. Det har du gjort ved at skrive herind, og det er bare så sejt gjort. Du mærker, at det ikke er holdbart at blive væk fra skole, når I skal fremlægge, og det er vigtigt for dig at finde en anden og bedre måde at takle nervøsiteten på. Det fortæller mig, at du har styrken og modet til - med den rette hjælp - at ændre på situationen.

Når man er nervøs, så er det først og fremmest vigtigt at have begge fødder godt placeret i gulvet og at koncentrere sig om at trække vejret dybt ned i maven. Det kan lyde så simpelt, men en dyb vejrtrækning og en god jordforbindelse kan i sig selv være med til at modvirke nervøsiteten og få én til at slappe af i kroppen.

Derudover kan det give tryghed at have forberedt dét, man gerne vil sige på nogle små kort med stikord. Du behøver altså ikke at kunne huske det hele udenad. Det vigtigste er, at du finder en måde at fremlægge på, som du har det godt med. 

Jeg ved, at andre unge også har glæde af at aftale med en god ven eller lærer, at de kan kigge på ham eller hende under fremlæggelsen. Måske vil det også være en hjælp for dig? Hvem kunne det være rart at have øjenkontakt med? Din ven eller veninde vil måske finde lige så stor tryghed i at have øjenkontakt med dig, når de selv skal fremlægge. 

Kunne du være frisk på at prøve nogle af disse metoder af? Husk på at det er helt naturligt at være nervøs og at lave fejl. Jeg er sikker på, at det bliver en smule nemmere at skulle fremlægge for hver gang, du prøver det. Jeg håber, du kan få øje på din egen styrke, og at du vil bruge den næste gang, du skal fremlægge. Mon ikke du vil blive stolt over, at du tager kontrol over din nervøsitet? Det har du i hvert fald god grund til at være!

De bedste ønsker BørneTelefonen

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguidens eVejledning

Vejledning om uddannelse og job
Læs mere

Har du eksamensangst? Få flere gode råd her

Måske har du tanker som: Hvordan undgår jeg eksamensangst? Hvordan skal jeg forberede mig inden min eksamen? Er der øvelser til eksamensangst? Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan huske, hvad jeg skal sige?

 

Måske du kender at nervøsiteten vokser sig så stor, at den nærmere bliver til en eksamensangst? Så er det vigtigt, at få talt om det med nogen.

 

Her på siden kan du få gode råd til at få dine katastrofetanker ud af hovedet, lægge en plan for, hvordan du forbereder dig, prøve vejrtrækningsøvelsen eller læse andre børns breve.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat