Kære dreng på 12 år
Tak for dit brev! Hvor er det fantastisk at høre, hvor meget du bl.a. elsker historie – og ikke nok med det, du er også dygtig til det. Det er sejt.
At være dygtig til noget, er desværre noget, som vi ofte glemmer at sætte pris på, og derfor er det også så dejligt at læse dit brev, fordi du godt ved, at du er særlig dygtig til noget – og det er vigtigt at kende ens styrker og turde stå ved dem. Når du skriver, at du ikke føler, at der er plads til dig på din folkeskole, bliver jeg lidt ærgerlig. For der skal være plads til alle, både dem, der udfordret fagligt, fordi de er særlig dygtige og dem, der er udfordret, fordi de måske har nogle faglige vanskeligheder. Det er det, der er det fine ved folkeskolen - her skal vi alle rummes.
Derfor kommer jeg sådan til at tænke på, om du mon har fortalt dine lærere, at du ”keder” dig? Det er nemlig deres ansvar, at du får en skoledag, hvor du også får faglige udfordringer. Det kan være, at der er nogle forløb, hvor du skal arbejde mere selvstændigt med en opgave end dine klassekammerater? Det kan også være, at du kan lave en aftale med din lærer om, at du skal undersøge et særligt område, som du så skal præsentere for dine klassekammerater. Med andre ord skal du altså sørge for, at dine lærere ved, at du keder dig fagligt. Hvis det er lidt svært for dig, kan du eventuelt også tale med dine forældre om det – og så kan de hjælpe med at tage kontakt til dine lærere. Hvad tænker du mon om det forslag?
Derudover er det også vigtigt, at du får sagt, at du ikke føler, at der er plads til dig i klassen – for det skal der være! Dine kammerater og lærere skal altså lære at respektere dig for den, du er. Nogle går op i fodbold, tegning, ridning eller historie – og ligegyldigt hvad det er, så skal der være plads til det. Det er jo fantastisk, at det ikke er det samme, som vi alle sammen kan lide. Hvis der er nogen, der har lidt svært ved at forstå det, har de brug for at lære at vi er forskellige og gode til forskellige ting - og det lyder til, at der noget, som I med fordel kunne arbejde med i din klasse. Men det kræver, at du tør fortælle eller skrive til de voksne, hvordan du har det. Måske er det en idé at skrive til din lærer over intra, hvis det er bedre for dig?
Noget andet, som jeg tænker på, er, at du måske skal prøve at finde nogle, der interesserer sig for det samme som dig. Du kan fx prøve at undersøge, om du kan dyrke din interesse et andet sted? Det kan fx være på klubben, hvis du går i sådan en efter skole? Det kan også være, at der i din by findes en særlig klub for historieinteresserede? Jeg ved i hvert fald, at flere museer har forskellige arrangementer i løbet af året – måske kunne det være noget for dig? Det er da værd at undersøge. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at dine klassekammerater respekterer dig – og derfor skal du også sige det til de voksne, så de kan sørge for, at der bliver sat fokus på forskellighed i din klasse. Vi skal nemlig ikke dele de samme interesser bare fordi, vi går i klasse sammen, men vi skal acceptere hinanden og vores forskelligheder.
Det er også en mulighed at tale med skolepsykologen, om de ting du nævner her. Her kan du og dine forældre tale om, at du fagligt savner udfordringer og hvad psykologen kan anbefale jer og dine lærere at gøre. At tale med en skolespykolog betyder ikke at der er noget galt med dig, men skolepsykologer kan også være med til at vejlede lærere og måske teste dit faglige niveau. Måske vil det være noget, du kan tale med dine forældre om.
Jeg håber, du har fået nogle ideer til, hvad du kan prøve? Hvis du har brug for det, må du meget gerne kontakte BørneTelefonen igen på 116111.
De bedste hilsner
BørneTelefonen